Cambridge Audio Alva TT lemezjátszó

Cambridge Audio Alva TT lemezjátszó

A kezdő és haladó hanglemez gyűjtők mára itthon eddig nem tapasztalt, hatalmas „készülék-felhozatal” előtt állnak. A Cambridge audio is beállt a hanglemezjátszók gyártói közé, ráadásul egy az audiofil kategóriában szokatlan és különleges szolgáltatásokat nyújtó modellel, de a vinyl formátum nyújtotta számos előnnyel. Az Alva TT készülék a klasszikus tervezési elvek szerinti, de a mai igények kiszolgálásával kibővített modell lett.

Az Alva TT lemezjátszó küllemében illeszkedik a gyártó 50. jubileumára tervezett erősítő modellek kivitelezési stílusához. A sasszi közepes sűrűségű MDF farost tömör tömbjéből és fedlapjának 6 mm vastag festett, extrudált, szál-csiszolt alumínium szendvics-szerkezetéből összeállítva szilárd, rezonanciamentes egységet képez. Az 50. jubileumra megjelent erősítők kapcsán már elővezetett matt-szürke (Lunar Grey) fémfelület látványa elegáns, megkülönböztető jegyei a gyártási sorozatban lévő társ-készülékéhez igazított. A modern külső hagyományos és mai megoldásokat is tartalmaz, alapjaiban gyakorlatias és – valljuk be őszintén – tisztán dekoratív.

A Cambridge Audio mérnökei az ALVA TT esetében az Angliában favorizált szíjhajtású mechanikai rendszer helyett egy közepes nyomatékú, közvetlen motor meghajtását választották. Az „megtérés” oka a pontos lejátszási sebesség biztosítása volt. A Direct Drive meghajtású Alva TT esetében a sebesség ingadozás csak 0,06%. Ez sokkal jobb hangmagasság tartást jelent, mint a szíjhajtásnál, gyakorlati hasznossága különösen érzékelhető egy hegedűverseny meghallgatásánál. Mivel a motor forgatónyomatéka 1,6 kg/cm a lemeztányér elég hamar eléri a névleges fordulatszámot.

Egy kis történelmi háttér információ: az 1970-es, 80-as években a szíjhajtást alkalmazó európai gyártók féltették piaci pozíciójukat az import, japán, közvetlen meghajtású modellektől. A marketing munka fő szószólója a Linn cég volt. Mivel a 80-as évek közepén a hangsúly a digitális technika térhódításával, a Cd-játszás elterjedésével telt a műszaki vita alábbhagyott. Természetesen mindkét meghajtási módnak vannak előnyei és hátrányai, egy biztos, hogy a luxuskategóriás termékek között több szíjhajtású modell található, mint Direct Drive.

A közvetlen meghajtású motorral „szoros együttműködésben” egy 305mm, polioximetilénből (POM) készült lemeztányér forgatja a lemezeket. A lemeztányér precíziós csúcstechnológiával, nagy merevséget és kiváló méretstabilitást nyújtó termoplasztikus ipari műanyagból készült. A lemeztányér tömege és a közvetlen meghajtású motor kiváló sebesség-stabilitást biztosít. A lemeztányér felületére csak a hanglemezt kell feltenni, más közlő anyag, mint filc vagy gumi alátét nem szükséges. A hajtásrendszer a vaskos sasszi alappal történő párosítása előnyös a nem kívánt vibrációs energia elnyelésére. A brit gyártású, egy darabból álló kúpos, cső alakú hangkar a klasszikus Rega RB formatervezésére emlékeztet, hossza 238 mm, túlnyúlása 17.2 mm, effektív tömege 11 gramm. Nincsenek csavarkötések, nincs shell, így kíváncsivá tesz, de egyben bizalomgerjesztő is, a kar csapágyazása rendkívül alacsony súrlódást biztosít.

Az Alva TT hangszedője egy magas kimeneti jelszintű, kellően jó hangzású mozgó-tekercses típus. A hangszedő csekély méretű fémháza csökkenti a nem kívánt rezonanciát, a magas kimeneti szinttel (2mV / 1kHz) együtt kiemelkedő zenei részleteket biztosít a lejátszás során. Műszaki paramétereit tekintve teljesíti a 30 Hz – 20 000 Hz-ig terjedő egyenletes (+/- 1dB) frekvencia átvitelt, ehhez tűje elliptikus csiszolású, ami jól fekszi a barázdát. Ezt az MC hangszedőt az Alva TT lemezjátszóhoz tervezték. Ezzel a hangszedővel nem érzünk késztetést az azonnali cserére. (árban nem egy kategória a konkurensek által használt hangszedőkhöz képest) A beállítást a gyártó elvégezte, tökéletesen illeszkedik a lemezjátszó többi alkateleméhez. Összességében elmondható, hogy az MC (Moving Coil) hangszedők egy bizonyos minőségi szinten sokkal több részletet tudnak jelként továbbítani a barázdákból, mint egyes MM (Moving Magnet) társaik.

Az Alva TT modellbe egy saját tervezésű phono-elektronika került beszerelésre, amely leegyszerűsíti a használat előkészítését. Reményeink szerint a lehető legjobb megoldást választotta a gyártó, hiszen az évtizedek során szépszámú, kiválóan alacsony zajú (jobb, mint 90dB), büdzsé árkategóriájú phono-előerősítőt gyártott lemezjátszókhoz. A nagy tervezési és gyártási gyakorlatnak köszönhetően a RIAA szabványú átalakítás pontossága (+/- 0,3 dB-n belül) 30Hz-20 000 Hz. A hangszedő által szolgáltatott hangzási tisztaságot az előerősítőn mért 0,0025% teljes harmonikus torzítási adat is segíti.

Cambridge Audio Alva TT lemezjátszó életmód orientált. Digitális világunkban szükség van különböző felhasználási igények kielégítésére. A fiatal felhasználók táborát megcélozva íme a világ első Bluetooth aptX HD jelátvitellel felszerelt lemezjátszója! Az Alva TT-ről bármely 24-bit/48 kHz jelátvitelre képes Bluetooth-vevőre (pl: Bluetooth-képes aktív hangsugárzó, néhány vezeték nélküli Bt-fejhallgató) lehet zenét közvetíteni. A Bluetooth-on keresztül jelátvitel lehetséges bármely olyan eszközre, amely támogatja a Qualcomm aptX HD codec-ét. Tehát az Alva TT az első, amely Hi-res 24bit/48kHz aptX HD felbontású zeneszolgáltatást kínál! Az Alva egyszerre csak egy Bluetooth-eszközzel tud párosítani. Ezt nem tudjuk hibának felróni, mert a Bluetooth képessége csak egy adalék a kényelmi szinthez, amelynek megvalósítása felhasználói igények alapján történt.

Az audiofilek részére tisztességes, aranyozott sztereó RCA csatlakozások és a hálózati kábel cseréjének lehetősége emeli az örömök értékét, de a Cambridge Audio mérnökei azzal is kedveznek, hogy az Alva TT lemezjátszó a kicsomagolás után azonnal használatba vehető.

Meghallgatás

A szállítási csomagolásból kivett, beállításaiban csak egy kicsit ellenőrzött készülék az első bekapcsoláskor derűs, tiszta hangzással kényezteti hallgatóját. Remekül csatlakozik a cég Edge A integrált erősítő modelljéhez akár kétféle módon is. Egyik az elkötelezett audiofil kábeles módszer, amikor az erősítő nagy-szintű bemenetére csatlakozunk, másik a Bluetooth jelátvitel, ami néhány másodperc alatt létrejön. A közvetlen hajtás megteszi előnyeit, a gyorsabb indítási és leállási időt, egyenletesebb sebességet és kiváló nyomatékot biztosítva. Az első lemezjátszó amelynél nem kritizáljuk a gyárilag beszerelt hangszedő kvalitásait, még akkor sem ha tudjuk, hogy ez a lemezjátszó egy nagy-kimenetű, az alapkivitelnél jobb mozgó-tekercses hangszedővel szerelt.

Amikor rájöttem sima, jó részletességgel és felbontással rendelkező hangzására már nem volt kétséges, hogy hajnalig lemezezünk. A zeneirodalom minden műfajában képes az érzelmek kifejezésére. Ez nagyon lényeges tulajdonság, akár a dixieland-ben is tetten érhető. A Molnár Dixieland Band meets John Mortimer albumáról, amely garantáltan analóg forrásból készült (Krém SLPX17967), a „B” oldal első száma is a hangulatteremtő készséget példázza. (A John Mortimer trombonos-sal kiegészült MDB koncertjének helyszíni felvétele a Salgótarján Dixieland találkozón 1984 májusában készült). Lányi Ernő örökbecsűje …Minek a szőke énnékem… című és kezdetű szám bravúros előadása remek ritmikával előadott. A hangszerek egymás közötti válaszolgatása, a klarinét hangzásának pontossága és a dob improvizációk eleven pergése mind átjön a „kábeleken”. A jó felvétel, jó lemezjátszón lejátszva hirdeti az analóg technika fölényét.

Amint meghallottuk a zongorát, még vadabb vizekre vágytunk. Kinek lemeze szolgálhatja a tesztet legjobban, ha nem két világnagyság Chick Corea és Herbie Hancock. Kettejük legendás duett-koncertje az …An Evening with Herbie Hancock & Chick Corea: In Concert… felvétele reálisan és mélységében is megmutatja a hangszer rezonanciáit. Ez a tényező lényeges, mert a sztereó kép bal és jobb oldalán helyezkedik el a két művész, tehát alapvető feltétel és egyben erény, hogy a hangrendszer nem keveri össze az alacsony frekvenciás pontosságot az alacsony frekvenciák jelenlétével. Az egyenletes, bonyolult tempók és ritmusok kezelésének minden erősségét mutatja, teljesen meggyőző a tónusok sokasága. Szinte ösztönösen helyes ahogyan egy felvétel elemeinek csokorba kötésével létrehoz egy egészet.

Vezeték nélküli üzemmódban (aptX-HD Bluetooth) üzemeltetve beláthatók az átalakítási mód kompromisszumai (576 kbps), de ezek mégsem ellentétesek az intuitív zenehallgatással. Mivel a jelet analógról digitálisra konvertáljuk, majd vissza, jelentkezik némi eltérés az ideálistól. Az eltérés csak nagy képességű hanglánc esetén érzékelhető és meglepett, mert nem vártuk, hogy olyan magas színvonalon szól. Átlagos minőségű, hordozható Bluetooth készülékekhez túl jó hangzást szolgáltat.

Konklúzió

A Cambridge Audio stílusosan ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Az Alva TT, tiszteleg a nagy feltaláló, Thomas Alva Edison emléke előtt, de egyben hidat képez az analóg és a digitális audio-világ között. Ez a készülék, bármennyi averziója is van egy audiofilnek, életképes a vezeték nélküli jel sugárzására nagyon is elfogadható minőségben, kényelmes használatot biztosít bármiféle macera nélkül. A Cambridge Audio első alkalommal jelentkezett lemezjátszóval és a vásárlók kegyeiért biztosra ment, hozzáadott egy olyan funkciót, amely már régóta tabu volt az audio világában. Igen, vannak hallgatók, akik egyszerű megoldást akarnak! Még a végén eljön az a nap, amikor úgy döntesz, hogy abbahagyod a telefon hallgatását?

Pro
+ könnyen beállítható és karbantartható
+ szép kivitel, igényes munka
+ minden egyben a mai kor igényei szerint

Kontra
– a beépített phono nem kapcsolható ki
– nincsenek rezgés elnyelő lábak, csak csillapító csíkok
– csak egy Bluetooth párosítás lehetséges

Műszaki adatok:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]