Cambridge Audio Alva Solo MM phono előerősítő teszt

Cambridge Audio Alva Solo MM phono előerősítő teszt

A Cambridge Audio az Alva termékvonallal erősíti prémium vinyl eszközei kínálatát. A már nálunk is járt Alva TT modellel kifejezetten elégedettek lehettünk hangminőség és szolgáltatások tekintetében is, éppen ezért várakozással néztünk a sorozat kisebbik, Alva Solo névre hallgató tagjának tesztje elé.

Bevezetés, tesztkörnyezet

A kis Cambridge Audio Alva Solo-t egyszerű kartondobozba csomagolták, védelméről a karton belsejéhez is illeszkedő hungarocell-szivacs elemek gondoskodnak. Ezek között találjuk az Alva Solo-t egy kis, fekete textil zsákban. A készüléket kivéve és megforgatva egyértelművé válik, hogy igen egyszerű dolgunk lesz vele – gyakorlatilag semmilyen beállítási lehetőség nincs rajta, kivéve egy balansz állító potmétert. Így a gyári beállításokkal leszünk kénytelenek kipróbálni tudását, viszont tökéletesen kényelmes megoldást kapunk, ami a specifikációk ismeretében nagyjából minden MM hangszedőhöz jó, ami az Alva Solo-val egy kategóriában verseng pénztárcánk kegyeiért.

Tesztünkhöz egy szintén nálunk vendégeskedő ELAC Miracord 50 lemezjátszót használtunk; ebben beépítésre került előerősítő, ami viszont kikapcsolható, így téve lehetővé az Alva Solo próbáját. A Cambridge Audio kis phono-ja után kötöttük szeretett Naim Supernait 3 integrált sztereó erősítőnket és Monitor Audio Gold 300 hangsugárzóinkat, minőségi tápellátás és kábelezés használata mellett. Így magasabb ligába kerültek az analóg eszközök, azaz tudásuk legjavát ismerhettük meg tesztjeink során – jelen esetben az Alva Solo futhatta ki magát rendszerünkön. Tesztzenéinket úgy válogattuk, hogy minél többféle műfajt és stílust is érintsünk. Így felkerült a DALI aktuális tesztlemeze, Mike Oldfield – Return to ommadawn és Islands lemezei, Jean Michel Jarre – Chronologie, az ABWH – In the big dream, és a Dream Theater – Octavarium című albuma, valamint Muszorgszkij – Egy kiállítás képei c. műve is forgott.

A meghallgatást megelőzően természetesen bejárattuk és alaposan bemelegítettük az Alva Solo-t.

Meghallgatás

Elsőnek az ABWH lemezt tettük fel, ami progresszív rock stílusával egyrészt igen jó minőségű felvétel, másrészt lehetővé teszi az eszközök kibontakozását is, hiszen összetett, sokrétű zenét hallgatunk. Az Alva Solo nem is tétlenkedett, a részleteket meglepő pontossággal tárta elénk, és bár a közép- és felső-középtartomány némileg fedett volt, a magas- és mélytartomány szépen szólaltak meg. A kis fedettség sajnos más lemezek esetében hangsúlyosabban jelent meg, ugyanakkor lehetséges, hogy nem az Alva Solo saját hangképe ilyen, de esetünkben azt tapasztaltuk. Ugyanakkor az előadás kifejezetten dinamikus és nagy hangszínpadon jelent meg, jelzésértékkel még némi térmélységet is kaptunk.

Tisztaság tekintetében volt némi panaszunk, bár kategóriájában még így is kifejezetten jól teljesített az Alva Solo. Tovább léptünk, és elektronikus zenét hallgattunk. Jean Michel Jarre lemezénél szinte teljesen eltűnt az előbb említett fedettség, remekül szóltak a határozott, kerek mély- és tiszta magashangok. Néha a kelleténél talán kissé fémesebben szólaltak meg a cinek, de az összhatás remek volt. A dinamika valóban sodró, a hangszínpad pedig még mindig hatalmas volt. Nagyobb hangerőn a basszusok némileg elkezdtek dominálni, ugyanakkor a részletek sokkal plasztikusabban jelentek meg minden tartományban. A csatorna szeparációval is elégedettek voltunk, szép íveket írtak le a panorámát bejáró hangok, effektek. A klasszikus zenében valamelyest visszatért a fedettség a középtartományban, de már egyáltalán nem zavaró mértékben, így Muszorgszkij műve is remek kikapcsolódást nyújtott. Itt már csak megállapítottuk, hogy ebben a műfajban is megállta a helyét az Alva Solo, ahogy eddig mindegyikben. A produkció, amit ez a kis eszköz előadott valóban elismerésre méltó, különösen árát is figyelembe véve.

Összegzés

A Cambridge Audio Alva Solo MM phono előerősítő nálunk bizony jelesre vizsgázott. Az egyes lemezeknél előkerülő – enyhébb vagy erőteljesebb – fedettséget a közép- és felső-középtartományban betudhatjuk akár a lemezeknek is, hiszen az Alva Solo nem minden lemezzel mutatott fedett hangképet. Dinamikája remek, hangja – főleg árához képest – kifinomult, mégis dinamikus, méretes terekkel. Éppen ezért jó szívvel ajánljuk bármilyen vinyl hallgatásra (is) szánt, legfeljebb 1 millió forint értékű lánc építéséhez. Fontos, hogy egyrészt ez a készülék kizárólag MM hangszedőket képes erősíteni, illetve, hogy beállítási lehetőségeink nincsenek. Így ha a későbbiekben esetleg MC hangszedő beszerzését is tervezzük, akkor az Alva Solo-t is cserélnünk kell (például saját Alva Duo nagytestvérére). Ha hajlandóak vagyunk rászánni a készülék vételárán felül egy megfelelő minőségű, forrásegységekhez optimalizált tápkábel árát is, biztosak lehetünk benne, hogy nem csak dinamikus, hanem részletgazdag, nagyfelbontású hanggal és komoly térrel örvendeztet meg minket a Cambridge Audio Alva Solo.

Műszaki adatok:

Forrás:[www.av-online.hu]