Bemutatkozik a McIntosh MA 12000 integrált sztereó erősítő

Bemutatkozik a McIntosh MA 12000 integrált sztereó erősítő

A napokban jelent meg a cég hibrid integrált erősítő-vonalának legnagyobb teljesítményű modellje az MA 12000 típusszámú óriás. A McIntosh elemében van amikor „erősítő-szörnyeket” kell létrehozni (lásd: 1,2 kW, 2 kW végfokok), ennek tanulsága, hogy tudnak egy-két dolgot a nagy „tűzerejű ágyúkról”. Az MA12000 integrált sztereó erősítő a világ legjobbját nyújtja a vákuumcsöves előerősítő hangzási árnyalataival, valamint a félvezetős végerősítő ütőképességének integrálásával.

 

Az MA12000 integrál erősítő a McIntosh megszokott eleganciájú retro-stílusában van „előadva”. Az egész egység a klasszikus McIntosh esztétikába burkolt, a beépített fogantyúkkal és a gyönyörű, rozsdamentes acél alvázzal, amelyet tükörre csiszolnak, mindent eldöntő kivitel. Az MA12000 készülék tetejét néhány frissített ipari formatervezési elem emeli ki. Az Autoformer™ kimenő-transzformátorokat és a hálózati tápellátás trafóját most egy új üveg tetejű burkolat fedi, amelyet egy dekoratív díszítő gyűrűvel körülvett üveg névtábla fed le. A fekete üveg-panelen kettős „McIntosh Blue” teljesítménymérők valós időben jelzik a teljesítményt, így pontosan látni, hogy a hangsugárzók felé hány Watt energiát „pumpál” ki a 350 Watt-ból. A legfontosabb teljesítmény-specifikációkat és a részletes blokk-diagramot 5 üveglapra nyomtatták.

Az MA12000 áramköri megoldása egy hibrid kivitel, amelynek előerősítő szakaszát négy 12AX7A vákuumcső táplálja (csatornánként 2 elektroncső), míg a 350 Watt teljesítményű végerősítő szakasz félvezetős formában működik. Az Autoformer™ transzformátor technológia garantálja, hogy a hangsugárzók mindig képesek lesznek a teljes 350 Watt leadására, függetlenül attól, hogy az impedancia 2, 4 vagy 8 Ohm.

A digitális jelek átalakítása ma már alapkövetelmény. Az MA12000 a DA2 digitális audio modullal van felszerelve. A DA2 konverter fogadó oldalán hét digitális audio-bemenet található, ezek közül 2 koaxiális, 2 optikai, 1 USB és 1 MCT (az MCT SACD/CD-transzport készülékekhez használható), valamint egy, csak audio jelet továbbító HDMI Audio Return Channel (ARC) 1 csatlakozás. A DA2 modul lelke a legújabb generációs, Quad Balanced, 8 csatornás, 32 bites digitális-analóg átalakító. Ez az audiofil minőségű DAC javított dinamikatartománnyal és szinte műszerrel mérhetetlen teljes harmonikus torzítási értékkel rendelkezik. A DA2 képes a nagy felbontású digitális lejátszás minden népszerű formátum-kódjának kibontására. Az USB-bemenet támogatja a natív lejátszást akár DSD512 és DXD akár 384kHz-ig, míg a koax- és optikai-bemenetek képesek dekódolni a digitális jelet akár 24 bit/192kHz-ig. A DA2 a Roon Labs-tól megkapta a Roon Tested jelölést, ami különösen hasznos lehet, ha kiterjedt digitális zenei könyvtárral rendelkezünk. A DA2 konvertert frissíteni lehet a jövőbeli szoftveres fejlesztésekkel, hogy naprakészen tartsuk az MA12000 készüléket az új digitális audio-formátumok és technológiák bővítése során.

A HDMI (ARC) bemenet lehetővé teszi az ezzel a funkcióval felvértezett televíziók csatlakoztatását. A népszerű Dolby® és a DTS® többcsatornás audio-formátumok komplex jel csomagját, a megfelelő lejátszáshoz, értelemszerűen átalakítja át kétcsatornássá.

Az MA12000 erősítő tíz pár analóg bemenete, (2 XLR és 6) plusz, az egy mozgó tekercs és egy mozgó mágnes hangszedő bemenet a lemezjátszó csatlakoztatásához bőséges lehetőségeket kínál. Mindkét phono-bemenet állítható terheléssel finomhangolható a lemezjátszóba beszerelt hangszedők konfigurációjához. Az összes analóg csatlakozó prémium minőségű, tömör rézből, kemény aranyozással készül. Az MA12000 integrált erősítő egy RCA és egy XLR kimenettel rendelkezik, ha valaha is csatlakozni szeretnénk egy további végerősítőt. Az MA12000 egyéb jellemzői a következők: a legújabb magas minőségű áramköri alkatrészek a lehető legjobb hangzás érdekében kerültek beépítésre. A nagy teljesítményű mikroprocesszorok a rendszer általános működésének javítása érdekében működnek. A szűrőkapacitás megkétszerezése a még jobb mély-hangátviteli teljesítmény érdekében.

A Power Guard®, a túlvezérlés elkerülésének érdekében figyeli a kimeneti jelet, valós idejű mikro-korrekciót végez a bemeneti jelen, hogy megakadályozza a túl nagy hangerőt, amely károsíthatja a hangszórókat. A biztosíték nélküli rövidzárlat-védelmi áramkör, a Sentry Monitor™, kikapcsolja a kimeneti fokozatot, mielőtt az áram meghaladja a biztonságos működési szintet, majd automatikusan visszaáll, amikor a működési feltételek normalizálódnak. A McIntosh monogramos hűtőbordák™ a nagyáramú kimeneti tranzisztorokhoz vannak csatlakoztatva, biztosítják a hőegyensúlyt, a bemelegedési időt, és segítenek az MA12000 hűtésében.

A diszkrét elemekből felépített, nyolc sávos hangszínszabályzó, lehetővé teszi a hangképbe történő manuális beavatkozást. A házimozi Pass Thru funkció zökkenőmentessé teszi a házimozi rendszerbe történő integrációt. A High Drive fejhallgató-erősítő, a Headphone Crossfeed Director (HXD®) segítségével további dimenziót adhat a fejhallgatózáshoz. A szabadalmaztatott Solid Cinch™ aranyozott hangsugárzó-kábel kötő oszlopok könnyen és biztonságosan rögzítik a hangszórókábeleket, hogy megakadályozzák azok meglazulását és az esetleges rövidzárlatot. A kötő-oszlopok a minőségi jeleket továbbítják a hangszóró kábelen keresztül a hangsugárzókhoz.

Az MA12000 integrált erősítőt különféle McIntosh lemezjátszókkal, CD-lejátszókkal, és hangsugárzókkal rendszerbe állítható. A tápellátás-vezérlés, a be- és kikapcsolási jelek küldése a rendszerebe csatlakoztatott McIntosh komponensekhez kialakított. Kezelhetősége az előlapi kezelőszervek vagy a mellékelt átfogó távirányító segítségével könnyen elsajátítható. A McIntosh MA12000 erősítő októbertől kapható/rendelhető a McIntosh márkakereskedőknél, ahogyan sejteni lehet, ezt az erőtől duzzadó modellt „megragadó” áron lehet elérni.

Műszaki adatok:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]