Audio-Technica VM760SLC hangszedő

Az Audio-Technica legújabb mozgó mágneses hangszedő sorozatának üdvöskéje a legnagyobb „MM-bogár” felfedi titkait.

Ez évben sok minden változott az Audio-Technica MM-hangszedő sorozatában. A két alapmodellen (AT-91 és AT-95) kívül a teljes MM sor lecserélésre került. Az új modellek csoportonként új „készülékházat” kaptak és a teljes cseretű-garnitúra kompatibilissé vált. Az Audio-Technica, a VM760SLC MM-rendszerű csúcsmodelljével, a cég életének korai szakaszára tekint vissza, amikor mint a gyártó, elsősorban a legkifinomultabb hangszedőkkel jelent meg a piacon. Habár erre a cég az elmúlt évtizedekben mindig is képes volt, a most piacra kerülő High-End hangszedők a mai fejlett technológiát képviselik.

audio-technica_vm760slc_1_sq1

A hangszedő elegáns és praktikus csomagolásban kerül forgalmazásra. Tartozék-készletében megtalálható a beszereléshez, a használathoz és kezeléshez/tisztításhoz szükséges rögzítőcsavarok (5 mm x 2, 10 mm x 2), két alátét, két hatlapú anya, nem-mágneses csavarhúzó, ecset és vezeték készlet.

Kezdjük a boncolgatást elölről, a tűtől! A tűszárba befogott gyémánt tű, egyben megmunkált Nude típus, ami a téglalap alapú gyémánt hasábot és csiszolt tűhegyet jelenti. A tűhegy mérete 1,5 X 0,28 mil, alakja speciális, méghozzá, Special Line Contact (SLC) ultra finoman polírozott Fineline geometria. Ez a különlegesen megmunkált gyémánt a lehető legjobban érintkezik a barázdák mélységével az érintkezési felület szélesebb/nagyobb, ezáltal jobban követi a barázdafalakat. A gyártó szerint ennek a tűnek nagyobb a követési képessége, mint egy hagyományos elliptikus csiszolásúnak.

A tűtartó konzol (cantilever) kúpos alumíniumcső. A tű által letapogatott rezgések átviteléhez eléggé merev, meglehetősen könnyű – legnagyobb sajnálatunkra nem boronból, hanem alumíniumból készült – azért képes követni a legösszetettebb barázdarezgéseket. Teljes mértékben képes reprodukálni a barázdák összes tartalmát, engedékenysége folytán csökken a barázdák kopása. Azt most csak találgatni tudjuk, miért nem alkalmaztak valami nemes vagy „nehézfémet”, esetleg kristályt, viszont egészen biztosak lehetünk benne, hogy az anyagfelhasználás a mérnökök által többszörösen ki van próbálva.

A VM760SLC hangszedőben kettős mágnes végzi dolgát. A dupla mágnes alkalmazása következtében a sztereó lemezek bal- és jobb csatorna információi között kiemelkedően jó a csatorna elválasztás. A koercitív energia a nagy teljesítményű para-toroid tekercsekben alakul át elektromos jellé. Ezeket a toroid gyűrűs tekercseket egymástól egy központi pajzs különíti el. A centrikusan elhelyezett ütközőlemez lehetővé teszi, hogy az elektromos áthallás 40dB alatti érték legyen. Így elektromosan is teljes a csatorna elkülönítés.

Ennek a páratlan precizitással kialakított és összeszerelt mechanikai és elektronikai egységnek kabinetje egy öntött alumínium-ötvözet ház, amely nagyban csökkenti a káros rezgéseket és természetes védőpajzsot képez a kívülről jövő elektromos hatásokkal szemben.

sdr

Meghallgatás

Az Audio Technica VM760SLC típusú hangszedője az AT150MLX utóda, amiről azt írtuk…” hogy használatakor jól meg kell választani a hangkart és a phono-elektronikát, mert meg van a képessége arra, hogy létrehozzon egy zenei preferenciát! A 150-es hangszedő közepes tömegű, ezért rá a dinamikus és tonális egyensúly a jellemző. Ettől a hangszedőtől felélénkül a hangrendszer”… Nos ezért a véleményért helytállunk, de a VM760SLC nem az utód – bizony, több annál.

Fenti megállapítást a szokásos, hangszedők tesztelésére fenntartott, hangrendszerben való beszerelés és beállítás után tettük. A barázdákból kicsalogatott művészet létrehozásában részt vett az Acoustic Signature Storm MkII típusú lemezjátszó SME 3009-es karral szerelve, az Audio Research egyedülálló PH9 elektroncsöves phono-előerősítője, GSi75 integrált erősítő és egy pár Sonus faber Il Cremonese hangsugárzó. Az összeköttetésről a Vertere HB kézi összeszerelésű kábelei gondoskodtak.

Ez a hangszedő még jobban megnövelt képességekkel rendelkezik, a barázdák még finomabb követésére képes. A zene lényegét, az érzelem átvitelét tudja megvalósítani. Hangzása sima, nyugodt. (ezt a nyugalmat pl.: McIntosh phono-készülékeknél szoktuk tapasztalni). Ami nagyon fontos, nemcsak a hangzási balanszhoz van meg a mély hangja, de hangsúlyos basszussal rendelkezik. Jellemző, hogy szinte semleges, mintha nem is létezne saját karaktere. Ezért az egyes „rokon-hangszerek” (pl.: brácsa és cselló, klarinét és szaxofon) bemutatásuk esetén nem téveszthetők össze.
Megfelelően széles, jól meghatározható hangteret, jól érzékenyített, nem harsány középtartományt, kristálytiszta, csengő magas hangokat jelenít meg. Mind-mind audiofil finomság, mégis stabil, telt hangzás. Térleképzése pontos, megfelelően széles színpadot rajzol, nem terjeszti ki a hangszerek méretét eltúlzó, furcsa módon. Minden hangszernek „saját” helye van, nem a faltól falig ér. (az hangosítás, nem High-End) A meghallgatás ideje során rájövünk, hogy a legjobb helyen ülünk a „nézőtéren”.

A teszteléshez elég néhány zenetörténeti remekmű lemezfelvételének meghallgatása, mint pl.: Beethoven 9. szimfóniája, vagy George Gershwin Kék Rapszódiája. Előnyben a nagy felbontású, sok felharmonikust tartalmazó akusztikus hangszer-hangzás, a dús felhangokkal rendelkező hangszerek és ének hangjának reprodukciója.

Konklúzió

Az Audio-Technica VM760SLC hangszedő nemcsak ígéri, de be is váltja a kívánt három ismérv kötelező gyakorlatát. Kiváló barázdakövetés, az átlaghoz képest kiterjesztett frekvenciaátvitel, nagyon jó csatorna elkülönülés. Ehhez társul az érzelmek, mint kifejező erő „láttatása”, igazi művész produkciók megjelenítése. Aki még nincs felkészülve méregdrága, speciális MC-hangszedők fogadtatására, annak szívből ajánlható.

Pro
+ ultra finoman polírozott gyémánt-tű
+ tekercseket egymástól elválasztó központi pajzs
+ öntött alumínium-ötvözet ház
+ stabil, telt hangzás, pontos térleképzés

Kontra
a tűszár anyagának megspórolása

Specifikáció: Audio-technica VM760SLC

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]