Audio Block C100 CD-lejátszó és V100 integrált sztereó erősítő teszt – Audio & Vision Online

Biztató jelek

A kétcsatornás rendszerek rendszerint győzedelmeskednek a futószalagon gyártott, fröccsöntött műanyag ultrakompakt, surround és egyéb csili-vili berendezések fölött, zenehallgatásra mai napig ők jelentik a legjobb megoldást. Nincs ez másként mostani tesztalanyainkkal sem, melyek egy német családi címer büszke hordozói. Az Audio Block középkategóriás V-100 integrált erősítő és C-100 CD-lejátszó egy csapásra megszeretteti velünk a sztereózást, de többet is tudnak: meglepik a hallgatót. Ettől a párostól leblokkolunk!

Audio Block C100 CD-lejátszó és V100 integrált sztereó erősítő Biztató jelek

Már kibontáskor érzékelhetjük a gyártó figyelmességét. Kapkodás nélkül is maximum két perc, míg a készülékeket előhámozzuk vaskos szivacs és kartonpapír csomagolásukból. Az alaptartozék tápkábelek mellé csinos, a vártnál nagyobb, már-már házimozis méretű rendszertávvezérlő jár. Testességét ellensúlyozza, hogy több készülék irányítására képes (CD-lejátszó és rádió tuner). Gumírozott hátlapja jól belesimul a tenyérbe, talán a hangerőszabályzó gombok lehetnének nagyobbak. Az erősítő és lejátszó külseje szintén meggyőző. A masszív, vaskos, bordázott oldallemezek és az igényesen megmunkált tetőlap is olyan minőségérzetet nyújtanak, amit többnyire csak magasabb értékű berendezésektől kapunk, szerencsés esetben. Az illesztések mérnöki pontosságúak, az élek sorjától mentesek. Mindkettőjük külseje konzervatív, de tiszteletteljes hangulatot kelt, az apró gombok mellett jókora kijelzők sötétlenek. Utóbbiak némi modernitással dobják fel az erősítő klasszikus motívumait, messziről nézve is jól olvashatóak, mégsem sütik ki a hallgató szemét. A CD-lejátszó előlapi, természetesen fémből készült kezelőszerveinek D-alakú kiosztását eleinte furcsállottuk, használatuk megszokást igényel. Persze a távirányító mellett aligha fogjuk őket nyomkodni. A Standby kapcsoló méretében és kivitelében megegyezik a többi gombbal, az erősítőn és a lejátszón első alkalmakkor szemünkkel hiába keressük, de ez is megszokható tényező. Az „elvegyülő" gombocska mellett kárpótolnak a hátoldali, kétállású kapcsolók, melyek megléte szükségtelenné teszi a kábel kihúzását – ha elmegyünk otthonról, elég ezeket lenyomni.

Felhasználóbarát sztereó

Vicces, de igaz, a fejlesztők igyekeztek minél zökkenőmentesebbé tenni a C-100 és V-100 beüzemelését. Erre első ízben akkor fogunk rájönni, mikor hifiállványunk mögé görnyedve próbáljuk majd megtalálni a megfelelő polaritású hangsugárzó terminált, vagy forrásbemenetet. Ekkor fogunk örülni a kétoldalasan feliratozott hátoldalnak, ennek köszönhetően ha „csak" fölé hajolunk a V100-nak, úgy is el tudjuk olvasni, melyik aljzat mihez tartozik. Szinte jelentéktelen, mégis figyelmes megoldás, ami megkímél a felesleges gerincmunkától, vagy állvány tologatástól. Apropó, csatlakozások! A V100 hangfalcsatlakozói, melyeknek színvonala szintén a felsőbb rétegeket idézi, masszívak és kényelmesen használhatóak. A csupaszított kábelvéget két ujjal be tudtuk fűzni, ennél még az RCA kábelek csatlakoztatása is „nehezebb" feladatnak bizonyult. Egyébként három színben állnak rendelkezésünkre az Audio Block termékek, választhatunk szálcsiszolt alumínium előlapos, matt szürke és fekete árnyalatok közül – nálunk a legelső vendégeskedett. No de mit rejt a fém burok – csak a külsőre fektettek hangsúlyt?

Audio Block C100 CD-lejátszó és V100 integrált sztereó erősítő Belül se csúnya

Habár a C100-as CD-lejátszó lemeztálcája nem középre, hanem jobboldalra száműződött, alkatrészei korrekt tervezésről árulkodnak. A masszív toroid transzformátor mögé egy második trafó is került, ennek köszönhetően csekély készenléti fogyasztást kapunk. A futóművet pormentes fémdobozka védi, ennek köszönhetően hosszú távon a mechanika jóval ellenállóbb lesz különféle szennyeződésekkel szemben. Ráadásul a C 100 hátlapján digitális kimenet is kacsingat, ami meglévő D/A konverterünk számára lehet hasznos.

A V100 trafóját egy, a C100-as lejátszóéhoz hasonló fémburok takarja. Az erősítő hangerejét szabályozó impulzuspotméter okos döntés volt: ez, szemben analóg társaival, sosem fog különfutni, vagy recsegni. A NYÁK szerkezete duál monó jelutat sejtet, a tranzisztoros végfokot praktikusan, a készülék oldalsó hűtőbordájára rögzítették. Precíz, gondosan összetákolt kis belső… ideje beizzítani! Folytatás…..

Forrás:[www.av-online.hu]