A másik cremonai mester – Norma Audio

Norma Audio

Amikor az Audiofil szalon választékában felbukkantak a Norma készülékek hirtelenjében sok ember, sőt még néhány szakmabeli sem tudta hova tenni ezt a márkát, talán azt gondolva róla, hogy egy újabb ifjú titán, aki mindjárt a nagyok közé próbálja meg pozícionálni magát. Pedig messze nem így van, ezért ismerkedjünk meg a több mint húsz éves múlttal rendelkező olasz Norma Audióval és eddigi munkásságával.

A ma már a különféle elektronikai berendezéseket tervező és gyártó Opal Electronics tulajdonában lévő Norma Audio céget 1987-ben alapították Cremonában. Az észak-olasz város, ami története folyamán számos művésznek, köztük Claudio Monteverdinek és Amilcare Ponchiellinek adott otthont, mindig is a zene egyik központi helye volt. Cremonában készültek a felülmúlhatatlan Amati, Stradivari és Guarnieri mesterhegedűk, és emiatt ez a hangulatos és szép hely az itáliai hangszerkészítés fellegvárává vált. Személyes és üzleti ügyekben gyakran megfordult itt Giuseppe Verdi is, az opera atyja és mestere, aki tovább öregbítette a város zenei hírnevét és tekintélyét.
Nem véletlen hát, hogy ez a város ilyen inspiráló környezetet jelent napjaink modern „hangszerkészítőinek”, a high-end audio cégeknek is. Emellett természetesen a múlt és a zene szeretete tovább él Cremonában, hiszen a városban működik a Musicology Faculty és évente itt találkoznak a legjobb hangszerkészítő mesterek is.

A Norma Audio bemutatkozó készüléke az NS 123 erősítő volt. 1991-ben a céget megvásárolta az Opal Electronics, ami többek között azt is jelentette, hogy bőséges források álltak rendelkezésre a további fejlesztésekhez. Ennek köszönhetően egy hét éves kutató-fejlesztő munka vette kezdetét, amely során megszületett a Norma Audio készülékek komplett új generációja. Az új készülékek az 1997-es milánói Top Audio show-on mutatkoztak be és nagyon szép sikereket arattak a vásárlók körében, rengeteg új zenehallgatóval megismertetve a high-end körökben egyre szebben csengő Norma Audio nevet.
Néhány évvel később mutatkoztak be az IPA integrált erősítők, melyekből az eredeti tervek finomításával kialakult a ma ismert REVO sorozat, aminek ma már CD játszó és DAC tagja is van.

norma-20-940x353A Norma Audio eredendően a technológia és a zene szeretetének szintéziséből jött létre, és a gyártó filozófiája szintén e két szegmens szerves egységéből táplálkozik. Számukra a legfontosabb a zene reprodukálása, vagyis nem pusztán a hangszerek és az énekesek hangjának élethű megszólaltatása, hanem a zene eredeti élményének, érzelmeinek és hangulatának visszaadása. Azt hiszem, az ilyen készülékekre mondják azt, hogy lelkük van, függetlenül attól, hogy felvezetők vagy csövek munkálkodnak bennük, mert azok csak eszközök, amiket az alkotó szellemisége tölt meg élettel. Az úgynevezett audio paraméterek közül különösen fontosnak tartják a semlegességet, a valódi hangszíneket, a dinamikát és az eredetiség megőrzését. A preferenciáik egyáltalán véletlenek, hiszen ezek azok a tulajdonságok, amelyek biztosítják, hogy a megszólaló muzsika valóban életszerű legyen, ne a technika, hanem a zene domináljon, a készülék pedig a lehető legkevesebb beavatkozással szinte csak keresztülengedje magán a hangokat. Bizonyos szempontból ez egyféle technikai minimalizmus, de valójában a zene maximális tisztelete, hiszen a készülékek nem adnak hozzá és nem is vesznek el belőle semmit. Nem próbálják meg a maguk képére formálni, hanem hagyják, hogy az egyénisége a teljes valójában kibontakozhasson.

Külsőleg és felépítésüket tekintve a Norma Audio készülékek a minimalista iskolát képviselik, sem a belsejükben, sem a házukon nincsenek felesleges sallangok és szükségtelen design elemek. Ugyanúgy, ahogy a zenébe nem akarnak beleavatkozni, vizuálisan sem törekednek túl sok figyelemre. Egyszerűen csak teszik a dolgukat.
Szerényen, mint az igazi nagyok.

Forrás:[www.hifipiac.hu]