Van den Hul – Digi-Coupler összekötő kábel

A VDH cégnél rengeteg kábel készül amelyek között sok „fogalom a szakmában”. Különös figyelmet fordítanak a digitális összeköttetés hibátlan megvalósítására, hiszen ez a kor készülékeinek és a vásárlóknak is igénye. A Digi-Coupler összekötő kábel tervezésének célja a legmagasabb minőségi szint elérése a digitális audio (SPDIF), a video-, és High-End audio-készülékek aszimmetrikus jelátvitelének megvalósítása, általános sztereó-célú és házi-mozi komponensek összeköttetésére.

A Van den Hul – Digi-Coupler összekötő kábel nem kevesebb, mint három, sűrű fonatú árnyékolást, három fólia pajzsot és Linear Structured Carbon® (LSC) külső réteget tartalmaz. Ez a megoldás egyesíti a kiemelkedően magas árnyékolási csillapítást és az ultra-alacsony átviteli impedanciát. Legfőbb tulajdonságai közé sorolható a rádiófrekvenciás és elektromágneses interferencia elleni immunitás. Ezeket a tulajdonságokat rejti a kábelen lévő „Superscreened” megjelölés.

„Superscreened” avagy „Alacsony Transfer Impedancia”. Minél kisebb az impedancia a kábel annál kevésbé érzékeny a külső hatásokra, de az is igaz, hogy maga a kábel kevesebb elektromágneses zajt „sugároz”. Ezt kifejezi az úgynevezett szűrés-csillapítási szám, amely a kisugárzott és szállított jel energiájának viszonyát fejezi ki.

Konstrukciója és a felhasznált minőségi alapanyagok lehetővé teszik a problémamentes használatot nagy hosszúságban is. Több kábel-párt lehet egymáshoz képest párhuzamosan vezetni az elektromágneses kölcsönhatás veszélye nélkül. (pl.: kábelcsatornákban történő alkalmazás). A funkciókat nagy-tisztaságú, ezüst-bevonatú, sűrű-szálú árnyékolások, valamint egy robusztus és strapabíró külső köpeny, a HULLIFLEX ® polimer szigetelőanyag látják el. Jelen van benne minden ami optimális védelmet nyújt a külvilág mechanikai és vegyi (korrozív) támadásától, biztosítja a rendkívül hosszú élettartamot. A VDH Digi-Coupler pontos és állandó 75 Ohm impedancia értéket tart akár 3 GHz frekvencián is.

Ez azért fontos, mert a kábelben a jel tükröződése előfordulhat, állóhullámok alakulnak ki, az ilyen jelvisszaverődések rontják a jel integritását. Ha digitális audio-jel a fogadó bemeneten összecsúszik időben késik, az indukált visszaverődések interferenciája korlátozza a D/A konverterek órajelének stabilitását. Az így kapott torzítás az úgynevezett „jitter-torzítás”, ami különösen érzékelhető a csökkent felbontás és képalkotás hiányosságaiban. Megjegyzés: ahhoz, hogy a pontos 75 Ohm impedancia fenntartható legyen a gyártó által javasolt minimális hajlítási sugár 8,0 cm.

Nagyon tág frekvencia sávszélesség. A VDH Digi-Coupler 10 m-es távon 770 MHz sávszélességet (-3 dB eltérésen belül) produkál. Ez azért fontos, mert a digitális audio-jelek elemi adatokból állnak (bit) formájában nullák és egyesek. Ezek négyzetsarkú hullámok, amelyek függőleges szélei demarkációs vonalként szolgálnak a jelet fogadó áramkör (pl.: digitálisról analóggá átalakító) részére, annak érdekében, hogy képes legyen felismerni a benne lévő bit-értékeket.

Kábel sávszélesség csökken a kábelhossz függvényében. A sáv alsó részének rövidsége okozza a digitális hullámok éleinek lekerekítését és ezért lesz maszatos a hangzás. Ez rontja a fogadó áramkör hatásfokát, így nem képes helyesen meghatározni az egyes bit értékeket és azok ütemezését. Az úgynevezett „jitter torzítás” és a „bit hiba-arány” növekedésével a hangminőség romlik.

Az SPDIF digitális audio-jel frekvenciatartománya messze túlmutat az általában meghatározott, minimálisan szükséges 6MHz sávszélességen. Annak ellenére, hogy már a minimális sávszélesség is hasznosítható jelátvitelt nyújt, a pontos adatok továbbítására és helyreállítására, valamint az alacsony jitter-torzítás biztosítása miatt szükség van a jelentősen megnövekedett sávszélességre.

Általában az optikai-kábel esetében is elég nagy a digitális sávszélesség. Bár igen kedvező sávszélességet és közel tökéletes zajvédettséget mutatnak önmagában ez nem elegendő. A jelszállítási minőség kialakításában és fenntartásában elkerülhetetlenül érintettek az optikai adó és vevő részegységek, mint az egyik legfontosabb teljesítmény korlátozó tényező. Az optikai csatolásnál felléphet az úgynevezett modális, diszperziós csillapítás és a csatlakozók okozta átmeneti veszteség.

Nagyon alacsony jel-csillapítási tényező. Egységnyi hosszúságban mért érték, Pl.: 100 MHz frekvencián a csillapítás csak 0,11 dB/m. Alacsony jel csillapítás (azaz alacsony jel-veszteség) különösen fontos, ha hosszú kábeleket használunk (pl.: stúdióban történő felhasználás). Az optimális jelminőséget és a maximális jel-zaj arányt a jelvételi oldalon szükséges biztosítani. Ezért kell a lehető legkisebb csillapítás a jelszállítás során. Az alacsony jel-csillapítás is pozitívan hozzájárul a külső zajok elleni immunitás biztosításához.

Jó árnyékolás. Kialakítása tartalmaz egy úgynevezett „tri-axiális konstrukció”-t, amely kihasználja több kiváló minőségű pajzs kedvező hatását. (triaxiális felépítés: lényegében egy koaxiális kábel körül egy extra, külön szigetelő pajzs).

A Digi-Coupler, 75 Ohm impedanciájú, koaxiális kábel egyaránt alkalmas magas minőségi-szintű SPDIF digitális audio összekötő kábel és video- valamint nagy-frekvenciás (HF) jelek továbbítására. Elvárható a teljesítmény maximuma és a legmagasabb jelátviteli minőség. A hibátlanság szükségessége a különleges kivitel minden aspektusára kiterjed akár a stúdióban akár audiofil vagy High-End használatra kívánjuk alkalmazni.

Meghallgatás

Néhány rendelkezésre álló DAC (Cambridge Audio DacMagic Plus, Wadia di122, North Star Design 192) elé bekötve, huzamosabb idejű felhasználás után megállapítottuk, hogy a gyártó komolyan vette feladatát terméke kiválóan megfelel a követelményeknek.
Akusztikus hangszerek meghallgatásakor szignifikánsan hallható, hogy minden felhang a helyén van. Remek a szétválasztása, segít a bonyolult ritmusképletű és hangszerelésű zeneművek felfogásában, értelmezésében, a ritmus és a dinamikai változások átértékelésében.
Elektronikus hangszerek esetén gyomorban is érezhető mély-hangok. Basszus-pontja szereti a basszusgitár megjelenítését. Tiszta és érzékletes a lábdob üteme, a bőr hangzását a rövid lecsengési idő még pregnánsabbá teszi.
Precíz hangzásteret biztosít, még a stúdióban elektronikákkal előállított hangzás esetén is. Hallhatóak az egyes elektronikák be- és kilépései. Valóban nem áll a jel útjában, segítségével könnyen bebizonyítható a külső DAC hangzásminősége a kommersz beépítettekével szemben. Hangzásban nagyon hasonlót produkál, mint a jelenlegi legjobb I2S csatolási rendszer – ahol ez nem áll rendelkezésre, ott a legjobban ajánlott a Digi-Coupler kábellel megvalósított SPDIF összeköttetés.

Konklúzió

Szakmai szemmel, az „üzemi” (stúdió, műsorközlés, hangosítás) és a nagy-felbontású alkalmazásokat szem előtt tartva bizonyítható, hogy a Van den Hul – Digi-Coupler kábel konstrukciója az összes fejlett technológiát magával hordozza kivételes teljesítménnyel, kompromisszumok nélkül. A VDH Digi-Coupler biztosítja a lehető legtisztább jelátvitelt. A Van den Hul – Digi-Coupler kábel egy nagyon semleges hangzást szállító koaxiális, digitális-jelkábel elfogadható áron. A egyik legjobb választás a kritikus audiofil, a High-End és a professzionális igények kielégítésére.

Zeneiség: 95%
Térleképzés: 90%
Dinamika: 90%
Kivitel: 85%
Szerelés minosége: 95%
Kezelhetoség: 95%
Összesen: 92%

Pro
+ kiemelkedően magas árnyékolási csillapítás
+ rádiófrekvenciás és elektromágneses interferencia elleni immunitás
+ a csillapítás csak 0,11 dB/m

Kontra
egy kissé merev

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció