Egy termékcsalád amely a VIBRA fantázianevet kapta

A gonosz rezgések birodalma

Évtizedekig szinte senki sem nem foglalkozott a készülékek és hangsugárzók káros rezgéseinek csillapításával. A híradástechnika csak a professzionális területen végzett mérések és kutatások során vette figyelembe a káros rezgések jelenlétét, de az ezzel kapcsolatos kutatási és fejlesztési eredmények az üzletek polcaira szánt hifi készülékekben csak a 80-as évek derekán kerültek. A hifi-rajongók mindig is vágytak és kutakodtak minél jobb készülékek és hangsugárzók után, de sokáig maguk sem igényelték a rezgéscsillapítást, sőt addig amíg személyes tapasztalatot nem szereztek fölösleges hókuszpókusznak tartották vagy el se hitték, hogy éppen a kialakuló rezgések okozói annak, hogy nem egészen jó hifi rendszerük hangzása. Mígnem a hangzáshűség igénye olyan méreteket nem öltött ami létrehozta az audiofil és High-End termékkategóriákat, kísérletek sokaságát, megoldások tömkelegét hozva maga után. Igen sokféle termék született rezgésmentesítés tárgykörben. A fejlesztők és gyártók szinte minden, a földünkön található alapanyagot kikutattak a rezgéselnyelő és rezonanciacsökkentő kiegészítők gyártása érdekében.

Örömmel vesszük, hogy magyar gyártó is akad ebben a tárgykörben.
A Turnings Ipari Termékeket Gyártó Egyéni Cég 1994-ben alakult. Fő tevékenységi köre forgácsolt alkatrészek, ipari termékek gyártása. Beszállítói tevékenységükkel, hazai vállalkozásokon keresztül, elégítik ki a megrendelők alkatrészigényeit. A gyártási palettán döntően kisméretű, finommegmunkálással készült, precíziós alkatrészekkel vannak jelen. Ehhez igazodik a vállalkozás technológiai berendezkedése. A cég ISO 9001-es minőségbiztosítási rendszert működtet, mely garantálja termékeinek állandó minőségét ezzel a vevők megelégedettségét.

A termékek mindegyikének fő feladata az audiovizuális rendszerekben kialakuló káros rezgések csökkentése, a készülékek mechanikus leválasztása. A termékcsoport három fő termékből áll:

Korong, melynek anyaga bronz, kerámia golyó és eloxált alumínium.

Kúp, melynek anyaga bronz, kerámia golyó és eloxált alumínium.

Hangsugárzó lábazat, melynek alapanyaga eloxált alumínium, 3 db kerámia golyó és rozsdamentes-acél menetes csapok.

Minden termék bronz alkatrészei keményebb anyagból készültek mint az a hasonló külföldi gyártmányok esetében megszokott, a kerámia golyó mérete is más, valamint a kiképzés is tartalmaz egyedi megoldásokat, eltéréseket. Tehát nem vádolhatjuk a céget, hogy bármit is lemásolt az ötletet kivéve.

Az utóbbi hetekben több barátomnak és a hozzám látogató ismerőseiknek mutattam be a rezonanciacsökkentő szerkezeteket saját készülékük alatt elhelyezve. Mindannyian úgy nyilatkoztak, hogy még soha nem hallották így szólni saját berendezéseiket, hangsugárzóikat.
Hangsugárzók esetében több gyártó eleve jó minőségű, különösen jó kivitelű lábazatokkal és/vagy tüskékkel szállítja termékét. A golyós lábazatok felszerelése után kiderül, hogy a hangsugárzók megőrzik hangzásbéli erényeiket, de a rezgések levezetése által javul a tranziens átvitel, a gyorsaság, a részletgazdagság. Ezáltal a két hangsugárzó közötti térben a hangszínpad jobban elkülönülté válik, a hangszeres játékosok egymás mellett elfoglalt helye jobban megkülönböztethető, a hangszerek energiatömbje definiáltabban hallható. Pontossá és plasztikussá válik a két hangsugárzó közötti tér, jobban elkülönülnek a szólamok, kiválik a szóló a síkból a zenei helyszín előtérébe. Főleg akusztikus hangszerekkel előadott műveknél érezhetjük a hatást, ami egy zeneértő fülnek felüdüléses élmény.

Javaslatom a következő. Aki elszánja magát a rezgések csillapítására talán előbb a hangsugárzóknál kezdje és úgy haladjon a rendszer többi tagjánál visszafelé a forráskészülék felé. Amikor már jól kimutatja hangsugárzónk a rendszer kábelcseréivel elért eredményeket, akkor a CD-lejátszó, DVD-játszó alá mindenképpen ki kell próbálni a rezonanciamentesítők hatását, mert itt legalább annyi parazita rezonancia keletkezik mint a hangsugárzóknál, csak éppen kisebb energiájúak. Káros hatásuk nagyban befolyásolja a készülék olvasó-mechanizmusa és hibajavító rendszerének működését, tehát jobb megakadályozni/lekötni a rezgések terjedését, interferenciáját és felerősödését.
Ha meg vagyunk elégedve az elért eredményekkel dőljünk hátra, élvezzük a muzsikát, ha nem vagyunk elégedettek cseréjük a készülékeinket, de a rezonanciák elleni harc akkor sem ér véget.

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Termékek