Aurender A20 bemutató HiFiReport

Az Aurender a csúcskategóriás digitális hálózati lejátszók egyik úttörője úgy a tervezés, mint a gyártás tekintetében. Az első termékeik egyszerű digitális futóművek voltak beépített DAC nélkül, ami akkoriban meglehetősen merész megközelítésnek hatott. Aztán kiderült, hogy milyen bölcs előrelátásnak bizonyult. Napjainkban a digitális streaming vezető márkanevei közé tartozik, és a jó hírnevük nem a véletlen műve.

Sikerük egyik oka, hogy a hardverre és a szoftverre is koncentrálnak. A Roon általános elterjedése előtt az Aurender App már igazán kiterjedt, jól kidolgozott és felhasználó barát szoftver volt, amit rendszeresen frissítettek a funkcionalitás javítása érdekében. Talán ez magyarázza azt, hogy nem igénylik a Roon tanúsítványt. A felhasználók így pénzt takaríthatnak meg, és egyszerűen használható kezelő felületet kapnak a kiváló hangminőség mellé. Végül is ezek a legfontosabb szempontok a piacon.

A piac azonban követelni kezdte, hogy az Aurender DAC-ot építsen a készülékeibe. Bemutatták az A sorozatot, aminek egyik legelismertebb és legnépszerűbb képviselője az A100 volt. Természetesen azok a felhasználók, akiknek van bevált DAC a rendszerükben, választhatják az N szériás digitális futóműveket, és csúcsra járathatják az igényeiket a W20 választásával.

Ebben a bemutatóban az Aurender A20 csúcskategóriás modellt hallgatom meg, amelyben a legnagyobb DAC egységük van beépítve. Az analóg konverzió mellett előerősítőként, fejhallgató erősítőként, zene szerverként is funkcionálhat, full MQA támogatással. 480 GB M.2 NVMe SSD átmeneti tárkapacitással büszkélkedhet, és két fiókba építhető be SSD vagy HDD 2×8 TB maximális támogatással.

Érdemes megfogadni a gyártó javaslatát, és SSD tárolót célszerű telepíteni, mert csendesebb és gyorsabb. Az A20 ugyanazt az áramköri megoldásokat és DAC architektúrát alkalmazza, mint a zászlóshajó A30. A különbség a két készülék között a beépített optikai meghajtó, és a szélesebb kimenet kimeneti csatlakozás kínálat.

Általános bemutatás:

Az Aurender A20 hátlapon XLR és RCA analóg kimenetek mellett két optikai, két koaxiális bemenet található a források csatlakoztatására. Audio USB, két további USB 3.0, kettős szigetelésű hálózati bemenet egészíti ki a palettát.

Az igencsak meggyőző műszaki adatokban teljesen szimmetrikus Dual Mono felépítés, analóg tápegységek, és belső árnyékolás is olvasható. A tápfeszültség ellátása az analóg és a digitális részeknek külön trafót tartalmaz, emellett szünetmentes szuper kapacitás alapon működik. Az AKM4497 DAC 32 bit 768 kHz, és DSD512 határok között képes a jelfeldolgozásra, és felskálázás is választható. Többféle digitális és analóg szűrés módot kínál a full MQA mellett.

Az A20 FPGA bázisú, High-precision OCXO master clock órajellel, és Intel N4200 Quad Core processzorral működik. A cache a korábban is említett 480 GB SSD memóriát használja. Magas minőségű analóg fokozata -90 dB-től 0 dB-is 0,5 dB léptékkel hangerő szabályzást tesz lehetővé. A fejhallgató kimenettel együtt, ez rugalmasan használható, sokoldalú készülékké teszi.

Az Aurender Conductor app kiváló kezelő felült az A20 funkcióinak eléréséhez. Android és iOS verzióban is ingyen letölthető. Testre szabhatja vele a készüléket, és minden beállítást kényelmesen elvégezhet benne. Mivel a lejátszó teljes MQA jogosultsággal rendelkezik, a legmagasabb felbontást nyújtja. Egyszerű, áttekinthető felülete a sokféle funkció kezelését élménnyé teszi.

A lehetőségek végiggondolása után arra a következtetésre jutottam, hogy az A20 az általános felhasználói igények több mint 80 százalékát lefedi. Abszolút csúcsminőségű lejátszásra képes, és azok számára, akik nem igénylik a CD futóművet, vagy a különleges csatlakozásokat, ez a legjobb választás. Úgy hardver, mint szoftver tekintetében top kategória. Most pedig beszéljünk a hangjáról.

A hangzás:

Ha meghallja, annak azonnal a kedvence lesz, mert a hangzás kivételes. A legtöbben arra kíváncsiak, hogy mi a különbség az Aurender és más gyártók streaming készülékei között. Általános tapasztalatom szerint a hangminősége páratlanul gazdag, testes, és minden benne van, amire az audiofil zenerajongók vágynak.

Dús, tartalmas, meleg, analóg jellegű bemutatója valósághű módon szólaltatja meg a zenét. Ezek a jellemzők kulcsfontossággal bírnak azok számára, akik a hangminőségre helyezik a hangsúlyt.

A kivételes hangminőség még az online forrásokból elérhető populáris zenék esetében is nyilvánvaló. A tesztben erre a Qobuzt használtam. Elindítottam a Passenger “All the Little Light” lemezéről a “Let Her Go” című slágert. Itt is tetten érhető az ének lapossága ugyanúgy mint más lejátszókon, de az A20 precíz, lágy és gazdag részlet ábrázolása meglepett. Az énekes lélegzet vétele, és a korábban soha nem hallott halk részletek életet vittek a dalba. Olyan pop előadók, mint Imagine Dragons, Coldplay, John Mayer, Keane, Billie Eilish, és Ed Sheeran is kiegyensúlyozott hangzással szólaltak meg, ami soha nem volt torz vagy feleslegesen eltúlzott. Ha szereti a popzenét, nyugodtan kipróbálhatja az A20 képességeit ezzel a stílussal is.

A komolyzene súlyát és fenségességét csodálatos módon ábrázolja. Rachmaninoff Piano Concerto No. 2 szerzeménye Emma Lin feldolgozásában egyszerre volt gyönyörű és mindenre kiterjedő. Az A20 bemutatta a billentyű billentés erejét, így kihozta a kompozíció gazdagságát. Különösen a tizenhatodos gyors hangok jelentenek kihívást a rendszerek számára. Argerich mesterien kezeli ezt a részt, a lejátszás pedig tökéletesen pontos ritmusban történt. Végül is a ritmika pontossága vezeti végig a hallgatót a darab mondanivalóján.

Az Aurender A20 kivételes minősége nyilvánvalóvá válik a mű első felében. A zenekar erejét állítja szembe a zongora élénk játékával, így mutatva be a zeneszerző stílusát. Az élő előadás felvétele megragadja a hangulatot, amibe a közönség köhögése is belehallatszik, de csak tisztes távolságra a színpadtól. Argerich érintése a billentyűkön erős, vagy éppen lágy hangzást ad, ami pontosan tolmácsolja a zenemű energiáit.

Miközben Cassandra Wilson amerikai jazzénekesnőt hallgattam, egyre jobban magával ragadt a hangja. Nem fülbemászó első hallásra, de megtetszett, és kifejezetten intim érzést keltett bennem. Az ének telt, és az A20 átviteli sávszélessége, különösen a basszus teljesítménye még elbűvölőbbé tette számomra. A mélytartomány olyan volt, mint egy szikla, amire aztán az egész muzsika stabilan felépülhet.

De nem csak a vokál teljesítménye volt kimagasló. A hangszer ábrázolás elképesztően gazdag és komplex. Wilson éneke uralja a bemutatót, de a kíséret sem vész homályba. A gitár pendülését még soha nem hallottam így ebben a számban. Az A20 jelfeldolgozás módjában a hangzás az erő és a ritmus egyaránt nagy szerepet kap. A fúvósok energiája lenyűgöző, minden ábrázolt részlet fokozta a zene által tolmácsolni kívánt mondanivalót. A hangszeres kíséret pontos megjelenítése az énekhangot emelte középpontba.

A színpadon minden hangszernek megvolt a maga tonalitása, és egyedi karaktere. Az A20 úgy mutatta be ezeket, hogy a nagy egész szerves részévé váltak, ami könnyen érthetővé tette a mondani valót és az érzelmeket.

Mindent összevetve az Aurender A20 hallgatása hihetetlen élmény volt. A muzsika gazdagsága, összetettsége az A20 hangzásának erejével és pontosságával párosulva magával ragadó és maradandó benyomást tett rám. Akár jazz, blues vagy bármely zenei stílus a kedvence, kiváló választást jelent mindenki számára, aki a magas minőségű audiofil élményre vágyik. Megmutatja az előadás finom részleteit, és érzelmi mélységet tud ábrázolni. A gitár kíséretben a húrok elkülönülnek, jól érzékelhető a hangszer test rezonanciája. A hangzás tér széles és tágas, minden hangszer elfoglalja benne a helyét. A dinamika jól kontrollált, nincs durva él, még a hangos részeken sem érzékeltem torzítást.

Következtetés:

Az Aurender A20 csúcskategóriás digitális zene lejátszó kivételes hangminőséggel és teljesítménnyel. Mindenféle zenei stílust képes jól megszólaltatni a klasszikustól a jazz-on át a popig, mindezt figyelemre méltó pontossággal, precízen. A fejlett technológiája és az intuitív kezelő felülete egyszerű használat módot biztosít. Ugyanakkor tetszetős a megjelenése, és a modern funkciói kifinomult beállításokat tesznek lehetővé.

Az egyik legjobb tulajdonsága az, hogy képes megjeleníteni a zene apró részleteit, ami a hallgatási élményt nagyon magas szintre emeli. Az a képessége, ahogy a sokféle zenei stílust jól kezeli, az audiofil rajongók számára új magasságokba emeli akár az akusztikus, az elektronikus zenét, vagy az ének bemutatás módját. Annak ellenére, hogy az Aurender A20 nem a legolcsóbb a piacon, mégis megtérülő befektetés azoknak, akik értékelni tudják a csúcsminőséget. Ez egy top kategóriás berendezés, ami mércét állít, és kivételes hallgatási élményt biztosít.

Írta: Gordon Lyn

Forrás és képek: HiFiReport

Műszaki adatok: Aurender A20