Audio Research VT80SE elektroncsöves erősítő

Audio Research VT80SE elektroncsöves erősítő

Bátran állíthatjuk, hogy az Audio Research VT80SE erősítő a High-End rajongók körében nagy vonzerővel rendelkezik. A VT80SE egy olyan erősítő, amely könnyen otthon tartja a zene szerelmesét, hogy újra élvezze a zenei gyűjteményét. Jellemzői, a nagy teljesítmény és a rugalmasság, valamint a csekély torzítás.

Audio-research-VT80SE-csoves-vegfok-black

Az Audio Research élménye a VT80SE kicsomagolásával kezdődik. A VT80SE-t úgy építették fel, hogy vonzóvá tegyék a zenekedvelők szélesebb közönsége számára. Az ARC VT80SE szemmel láthatóan vonzó. Vastag homloklapja finoman megmunkált alumínium, amelyet az ARC Silvernek hív, de fekete színben is kapható. A hagyományos, fém-fogantyúval ellátott, erős alapokra épített elektroncsöves erősítő jellemző szemelvény a retro és az újkori elegancia keverékéből. Finom utalásokat tartalmaz a klasszikus ARC kivitelre, az bizonyos, hogy ez amerikai örökség. A VT80SE készülékháza nagyméretű 480 x 460 mm alapon nyugszik, nem különösebben magas, mindössze 26 cm. Tömege 20.7kg. A közelmúltban áttekintett félvezetős erősítőkkel összehasonlítva átlagos fizikai paraméterekkel rendelkezik.

A csövek egy kis dobozban, egyedi kivágású habszivacsokkal, rezgéscsillapító gyűrűkkel érkeznek. Az alvázon, minden egyes cső kerületén, nagyméretű szellőzőnyílásokkal rendelkezik. Ez biztosítja a csövek egyenletes és hatékony hűtését és meghosszabbítja élettartamukat. A csövek egyesével meg vannak jelölve, jelezve, hogy melyik aljzatba tartoznak. Nincs beállítandó előfeszítés, mivel az erősítő auto-bias áramköre kezeli ezt a munkát. Minden elektroncsöves erősítő nagy mennyiségű hőt termel, ezért a szellőzés fontos. Az erősítőt egy kemény felületre kell elhelyeni.

Audio-research-VT80SE-csoves-vegfok-back

A VT80SE erősítőben félvezetős egyenirányító-egységet használnak a tápegységhez. Amellett, hogy hatékonyabb, nem öregszik, mint az egyenirányító csövek, és sokkal megbízhatóbb. A VT80 bekapcsolásakor 30 másodperces kímélési ciklus van, amely lehetővé teszi az áramkör megfelelő stabilizálását, és van egy alacsony feszültségű érzékelő, amely automatikusan elnémítja az erősítőt, ha a tápfeszültség 95V alá csökken. A tápellátás energiatárolása körülbelül 350 joule.

Az új VT80SE elődjétől abban különbözik, hogy a már bevált KT120 csöveket még korszerűbbekre, a nagyobb teljesítményű KT150 kimeneti csövekre cserélték. A dolog háttere, amit tudni kell, hogy a cég mérnökei a KT150 vákuumcsöveket előszeretettel alkalmazzák. Az AR VSi75 és a REF 750SE szintén erre a csőtípusra épült. Műszaki paraméterei önmagukért beszélnek. A teljesítmény 2 x 75 Watt, jóval több a bőségesnél, ehhez a sávszélesség 0,7 Hz-80 000 Hz. A teljes, harmonikus torzítás alacsony, mindössze 1%. Imponáló a jel/zaj viszony, ami 112 dB, tehát a legteljesebb „digitális csendet” is tudja közvetíteni.

Audio-research-VT80SE-csoves-vegfok-oldal

Bár a VT80SE teljes elektronikáját eredetileg a KT120-hoz tervezték, de a KT150 elődjéhez viszonyítva csereszabatos, a két cső egymással felcserélhető. Így a KT150-höz való ragaszkodás és az újabb lehetőség kiaknázásának igénye már nem hagyható figyelmen kívül. Az automatikus előfeszítés beállításával a VT80SE KT120 vagy KT150 kimeneti csövekkel az áramkörök azonnal üzemképesek. Mindegyik kimeneti csőnél külön védőbiztosítékokat szerelnek fel, ezek is szükség esetén cserélhetők.

A KT150 elektroncső teljesítménye páratlan és a 3000 órás átlagos élettartam lehetővé teszi a hosszú évek alatti üzemelést. A csövek nagyon szigorú tűréshatárokkal biztosítják a lehető legjobb hangminőséget. Fontos megemlíteni, hogy az Audio Research által kínált KT150 csöveket minden darab esetében speciálisan magas színvonalon állítják elő. A minőség-ellenőrzést és a méréseket 48 órán keresztüli beégetés után végzik. Ezután a „Certified Matched” eljárás alkalmazásával kézzel illesztik a helyére. A KT150 csövek komoly műszerekkel mért, gyönyörű karakterisztika-görbéitől eltekintve a megkülönböztetés egy módja egy kis matrica a hátsó panelen. Az opcionális tartozékként rendelhető perforált lemezből készült csőburkolat a magasabb KT150 csővekkel is használható, elegendő hely marad a levegőztetéshez.

Milyen a hangzás a VT80SE-vel? Ahogy Warren Gehl mérnök, minőség-ellenőr, a cég meghallgató embere mondta: „a tónusok, hangszínek, a részletesség, a dinamika és a hangzás tisztasága mind tökéletesedett, valamint egy nagyobb és erőteljesebb színpadi bemutatás részesei lehetünk – még több a zene. A muzsika visszaadása, leképezése minden szempontból jobbá vált. A VT80 természetes hangzást produkál”.

Egy bizonyos árszint felett a hallható javulások nemcsak fokozatosan kisebbek, hanem exponenciálisan költségesebbek is. De a VT-80se modellnek rendkívül jó minőségű konstrukciója és elképesztő hangzása miatt következetesen magas viszonteladási értéke van.

Specifikáció:

  • Audio Research VT80SE Elektroncsöves Sztereó végerősítő

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]