A görbe lemez javítása

görbe lemez javítása

Az audiofil lemezgyűjtők rettegnek a deformálódott daraboktól. Használt lemezek vásárlásakor, de még otthon is, a nem megfelelő tárolás miatt is vetemedhetnek az értékes felvételek. Lássuk, mit lehet tenni annak érdekében, hogy a lejátszott hang jobb legyen?

Lejátszható egyáltalán az elvetemedett lemez?

A rövid válasz – természetesen az aktuális állapot figyelembe vételével – igen. A legtöbb görbület okoz ugyan némi függőleges irányú ingást, és fennáll az esélye, hogy a tű nem lesz képes pontosan követni a barázdát. Ha a phono előerősítőben van szubszonikus szűrés, a hangfal mélysugárzója talán még lengeni sem fog a görbület ritmusában. Ha pedig a görbület mértéke akkora, hogy a hangszedő ház érintkezik a lemezzel, akkor a tű odébb ugorhat, ami azonnali beavatkozást igényel, hiszen akár a tű is sérülhet, vagy gyorsabban kopik.

A javítás lehetséges módjai:

Amikor egy lemez már lejátszhatatlan, akkor azt vagy kidobja, vagy megpróbálhatja kisimítani. Sokféle videó szól a lemez javítás lehetséges módszereiről. Ezek némelyike működhet is, de sajnos van olyan, ami jóvátehetetlen károsodást okoz, és végleg lejátszhatatlanná teheti a lemezt. Fontos dolog, hogy mielőtt a lemez javítás bármelyik módszerét választja, alaposan tisztítsa meg annak felületét, hogy a szennyeződés ne ágyazódjon bele a barázdába. A tisztításra is vannak barkács módszerek, mi részünkről a jól bevált elszívós lemezmosás módot javasoljuk, mert ahhoz nem szerencse, hanem megfelelő, erre fejlesztett berendezés szükséges.

Kisebb görbület javítása:

Hagyja a lemezt a belső tokjában (a külső borítóból vegye ki), helyezze sima felületre, és helyezzen rá a lemez méreténél nagyobb, szintén sima lapos nagy tömegű súlyt. A könyv megfelelő lehet, ha a borító nem dombor nyomott, de győződjön meg arról, hogy megegyező, vagy nagyobb legyen, mint az LP mérete. Nagy súlyt alkalmazzon, egy könyv nem elég. Hosszabb idő alatt (2-3-hét, vagy akár egy hónap) ezzel a módszerrel szobahőmérsékleten is kiegyenesíthetők a kisebb görbületek. Fontos tudnivaló, hogy ez a módszer az S-alakú deformálódás esetén nem alkalmazható.

Szendvics módszer melegítéssel:

Gyorsabb lehet két vastag, a lemez méretét meghaladó üveglap között kiegyenesíteni a lemezt. A módszer nagy odafigyelést igényel, mert attól függően, hogy milyen melegítés módszert választ, akár tönkre is teheti a lemezt. Melegítse elő az alsó és felső üveglapot például úgy, hogy direkt napfényre teszi, vagy hajszárítóval egyenletesen előmelegíti (nem kell nagyon forrónak lennie). Ügyeljen arra, hogy mindkét üveglap felülete mindenhol egyenletesen legyen meleg. (a sütőben való előmelegítést nem javasoljuk, mert ha a hőmérséklet túl magas, a lemez tönkre megy, ahogy megolvad). Amikor mindkét üveglap egyenletesen meleg, tegye közéjük a lemezt, helyezzen rá súlyt, és hagyja kihűlni szobahőmérsékletre. 4-10 óra várakozás javasolt az eredmény ellenőrzése előtt.

Enyhén görbült lemez lejátszása:

Ha a lemez csak kisebb mértékben görbült, lemez leszorítóval általában lejátszható. Ha leszorítót vagy puck-ot használ, figyelembe kell vennie a lemezjátszója képességeit. Igen, a nagy tömegű, például 200-600 grammos puck stabilizátor komoly javulás előidézésére képes, de jelentős mértékben terheli a lemezjátszó tányér csapágyát. A belépő kategóriás egységek ilyen mértékű plusz terhelésre általában nincsenek felkészítve, és a hosszabb használat során a tányér csapágy károsodhat, ami hangminőség romlást és jelentős javítási költséget eredményezhet. Belépő kategóriás lemezjátszókon a kis tömegű leszorítók alkalmazhatók.

A legfontosabb a helyes tárolás:

A lemez deformálódásának megakadályozásához döntő fontosságú a helyes tárolás. Függőleges pozícióban, direkt erős napfénytől, vagy sugárzó hőtől védett, jól szellőző helyen tárolja a kincseit.

A cikk alap ötletéért, és a képért köszönet a Sumiko Phono Cartridges oldalnak