Tudnivalók az Elac JET magas sugárzóról

Tudnivalók az Elac JET magas sugárzóról

avagy, amit eddig csak egyetlen érdeklődő kérdezett meg

A hangsugárzóra vadászó, megfontolt üzlet-látogatót arról ismerni fel, hogy veszi a fáradságot a megvásárlás előtti meghallgatásra. Minden magára valamit is adó szaküzlet ezt a módszert javasolja, sőt egyeztetett időpontban boldogan támogatja. A látogató is igyekszik felvértezni magát megfelelő háttértudással, és mindenfélét össze-vissza olvasgat a netről, hogy bölcseket tudjon szólni a bemutatón, nehogy képzetlen botfülűnek, esetleg hozzá nem értőnek nézzék, akire minden vackot rá lehet sózni. Szalonunkban a bemutatók során már igen sokan ki voltak téve az Elac JET magas sugárzók különleges hangjának. Nem titkolt kajánsággal szoktuk a hangfalakat párhuzamosan beállítani, esetleg erre-arra forgatni (még kifelé is), hogy megmutassuk a technológia által biztosított előnyöket. Ez a lehetőség olyannyira elvarázsolja a hallgatóságot, hogy gyakran megkérdezik, mi a titka. Erre a szabvány válasz az, hogy a JET az Air Motion Transformer továbbfejlesztett verziója. Itt, vagy ennek közelében el is szokott apadni a kérdések sora, mert úgy érzi a vásárló, hogy illene ismerni ezt a technológiát. Pályafutásom alatt egy ember volt annyira merész, hogy tovább ment – „kérem, mondja már el, hogy működik?” – kérdezte. Íme a válasz, amit nem érthetetlen szakszavakkal, hanem a lehető legegyszerűbb módon fogalmaztam meg. Különleges műszaki innováció, amit az egész audió-ipar elismer, ezért talán Önnek is tetszeni fog a működési elve. Ahol slendriánnak tűnik a megfogalmazás, ott szakszövegnek kellene következnie, amit az ígéret szerint mellőzök.Kicsit messzebbről kell nekifutni a dolognak, hogy a végén összeállhasson a kép. Minél magasabb a frekvencia értéke, annál gyorsabban kell a membránt mozgatni, ez közismert. 10 kHz-es hanghoz másodpercenként 10 ezerszer kell mozdulnia a membránnak. Hogy ezt megtehesse, könnyűnek kell lennie, különben képtelen elég gyorsan mozogni. Ám, ki venne magának olyan hangfalat, amely csak eddig megy el magasban? A hagyományos dómsugárzó technológia kis mérési huncutságokkal elkergethető 30-35 kHz-ig, irgalmatlan méretű mágnessel, és relatív kis membrán felülettel. Ez igen tiszteletre méltó eredmény, hiszen 30-35 ezer lengési periódust kell másodpercenként végeznie, ami nem semmi sebesség, főleg, ha igaz. De, mire van szükség ahhoz, hogy akár 50 kHz frekvencia legyen hatékonyan lesugározható? A válasz egyszerű, más megközelítés mód!

Ha csak a fentieket kéne figyelembe venni egy „csipogó” tervezésekor, akkor a modern anyagok felhasználásával biztosan lehetne olyan lengő csévés magasat gyártani, amely akár eddig is elmehetne frekvenciában, csak nagyon le kéne csökkenteni a dóm felületét ahhoz, hogy a membrán tömegét elég gyorsan lehessen mozgatni. A huncut fizika, viszont még egy alapszabályt támasztott. Kis felülettel csak kis levegő mennyiség mozgatható meg, azaz halk lesz az előállított hang, és hiába hallunk relatív jól a magas tartományban, ez akkor is kevés az élvezethez. Igen(!) megfelelő méretű sugárzó felület is szükséges. A hallásukban megkopott idősebb olvasóinknak ezúton üzenem, hogy ne becsüljék le magukat, mert bizony ők is jól meg tudják tapasztalni a különbséget a magas tartomány összetételében még akkor is, ha nem hallanak el 15 kHz-ig sem.

Szóval, szükség lenne egy könnyű, gyorsan mozgatható membrán felületre, amely elég nagy a kívánt hangerősség előállításához! Ezen a ponton helyben topogtak a tervező mérnökök, amikor Dr. Oskar Heil előállt az Air Motion Transformer ötletével. A Mester korában is volt ribbon magas, meg planar technológiás hangfal, szóval a könnyű membrán anyag már akkor is adott volt annak minden előnyével és hátrányával. A nagy durranás az volt ötletében, hogy nem sík membránt alkalmazott, hanem egy hajtogatott verziót. Szembejött az első probléma, amit meg kellett oldani. Ugyanis a hajtogatott membrán nem a hagyományos irányba előre-hátra mozog, hanem pont arra merőlegesen mozgatja a levegőt. A levegő mozgás irányának módosítására utal tehát a szabadalom elnevezése. A sík membrán alkalmazásával „csak egy újabb fapados” ribbon maradt volna annak csekély méretű felületével, ami bár szépen szól, akkora kellene belőle, amit csak kevesen engedhetnek meg maguknak. Ő viszont elérhető árakat akart. Az ábra mutatja az Air Motion Transformer működési elvét.

Az ábrán 2-es jelzéssel a vezető membrán fólia, 6-os jelzéssel a merőleges irányú létrehozott levegő áramlás, 4-es jelzéssel a levegő áramlási irányát megfelelő irányba terelő lemez, és 8-as jelzéssel a várva-várt helyes irányú magas hang látható.

A fenti rendszer kiküszöböli a lengőcséve bevezető szálán és tekercsén fellépő veszteség mellett a jelentős fékező erőt is, ami fellép akkor, ha egy homogén mágneses térben megmozdul egy tekercs. (ez volt az első és utolsó szakszöveg) Nincs bevezető szál, az áram közvetlenül a vékony fólián folyik keresztül, és idézi elő a mozgást. Hangra fordítva a dolgot, rettenetesen gyors és dinamikus megszólalás mód, álomszerű felső határfrekvenciával. Felmerülhet a kérdés, hogy mégis miben több ez, mint a hagyományos szalag-sugárzó? A válasz egyszerű: a felületével, és a trafó mentes használhatóságával – ami jelentős árnövelő tényező! A hagyományos ribbon csapnivaló hangerejét a kis felületének köszönheti, de ugyanennek köszönhető a csodálatos hangja is, igaz illesztő trafó kell hozzá, mert olyan alacsony az impedanciája, hogy megfojtaná az erősítőt. Az Air Motion Transformer a megfelelő hangerősséget a felület jelentős növelésével éri el, a csodálatos hang megtartása mellett, ráadásul nem kell görcsölni az impedancia illesztő trafó torzításával. Ténylegesen mekkora a sugárzó felület? Egy hagyományos 1 inches magas sugárzóval összehasonlítva, az Air Motion Transformer hozzávetőleg akkora felületen sugároz hangot, mint egy 8 inches (20 centis) kör alakú membrán. Teszi mindezt nevetségesen alacsony torzítás mellett, mintegy ötszörös levegőmozgás sebességgel.

Minek köszönheti azt, hogy nem olyan erőteljesen irányított, mint a hagyományos dóm? A hajtogatott felületének, a megváltoztatott levegő áramlás iránynak, a hullám terelőnek, hogy mást ne mondjunk. Nincs benne semmi trükk, a dolog megtapasztalható a demó során, ellentétben a Hi-Fi sok más jelenségével, ebben nem kell hinni, azonnal hallható.

Most már nagy vonalakban tisztába lehet a működésével, és nem kell kérdeznie sem. Ha pedig valami kérdése maradt, arra személyesen válaszolunk, a hangját pedig szívesen meg is mutatjuk!

A képekért köszönet a Soundstage! Hi-Fi-nek, és az Elacnak.