Linn Organik DAC

Linn Organik DAC

A Linn mindig is arról volt híres, hogy a zenét a maga valóságában szerette volna megszólaltatni az általa tervezett eszközeivel. A kezdetek kezdetén az analóg világban ezzel a hitvallással egyedül voltak a piacon, hiszen akkoriban a gyártók a saját hangzás stílusukkal akartak hódítani. Volt olyan, amelyik testet adott a zenének, volt, amelyik hosszan hallgathatóságot ígért, és akadtak minden részletet feltárók. Manapság is használatos fogalmak ezek, ám új értelmet nyertek a digitális korszak eljövetelével. Valahol mindegyik azt jelenti, hogy módosít az elektronika a lejátszott felvételen, így érve el az ígért hangzást. Nem divat csak úgy lejátszani egy felvételt, ahogy azt a hangmérnök kikeverte. Ennek egyszerűen technológiai határai voltak. Természetesen a digitális jelfeldolgozásnak vannak korlátai, amelyek a technológia fejlődésével egyre tágulnak. Minden esetben csak az aktuális korszak legjobbjáról beszélhetünk. Lássuk tehát, miben kínál újat a Linn Organik DAC.

A digitális jelfeldolgozás pontosságát rengeteg apró tényező befolyásolja. Annak ellenére, hogy a nagysebességű jelfeldolgozás technológiák mindegyike rendelkezésre áll, kevés gyártó fektet hangsúlyt arra, hogy egy készülékbe úgy építse be ezeket, ahogy azok a lehető legnagyobb teljesítményre legyenek képesek együtt. Minden digitális rendszer alapja az órajel. FPGA bázisú egységeknél sincs ez másként. Fontos, hogy a rendszer a lehető legrövidebb időn belül érzékelje az információ adatfolyamában bekövetkező változást, így a programozható logikai blokkok a lehető legpontosabban tudják a függvényt megvalósítani a kimeneten.

Ha a mintavételezés és az órajel frekvenciája elég magas, ez az időtartam rendkívül alacsony, azaz villámgyorsan megtörténik az érzékelés. Ez a technológia már rendelkezésre állt korábban is. Az ASIC rendszerek előnye, hogy egyfajta felhasználás módra kiválóan használhatók, de nem tudnak olyan sokféle függvényt értelmezni, mert a logikai kapusűrűség néhány tízezerrel ekvivalens. Az FPGA ezzel szemben virtuálisan milliós kapusűrűség nagyságrendig programozható. További előnye a hibajavítás lehetősége, és a flexibilitás. Hátránya az, hogy ha a blokkokat nem ideális módon kötik össze, időkiesés lép fel, amely pontatlanná teszi a függvény formát a kimeneten, azaz a hang leképezés is pontatlan lesz. A Linn az új Organik dekóderében az FPGA bázis rugalmas felhasználás módját használta ki, de megoldotta, hogy a blokkok tökéletes összhangban tudjanak működni, így a függvény ábrázolás mód, ezzel együtt pedig a hang is tökéletes.

Az alábbi ábrán tekintheti meg a blokkok elhelyezés módját. A fénypontok a jel fázist mutatják az összekötő vezeték aktuális pontján egy adott időpillanatban. A blokkok mechanikus helyigényük miatt nem helyezhetők tökéletesen egyforma távolságra egymástól, ezért a jel, ha ezt nem vették volna figyelembe, csekély időkülönbséggel érkezne meg az egyes blokkokhoz, azaz a függvény ábrázolás módja (értsd: hang) pontatlan lenne.

A jel út egyforma hosszúságával viszont ez a probléma orvosolható. „Egyszerűen” hosszabb úton vezetik a jeleket a forráshoz közelebb eső blokkokhoz (ezek azok a furcsa kanyarulatok a nyomtatott áramköri vezetékeken), így egy időben jut el a jel minden blokkhoz.

Ilyen módon a függvény ábrázolás módja tökéletesen pontos, azaz a hang leképezés módja az ideálist közelíti. Így sikerült a Linn mérnökeinek kihasználni a FPGA rendszerben rejlő rugalmasságot anélkül, hogy a pontosság csorbát szenvedne. További előny, hogy a blokkok nem csak egyfajta függvény kezelésére képesek, így az 1 bittől a 16, 20, 24, 32-ig, de virtuálisan bármilyen bitmélység elérhető. Nagyon magasan maga mögött hagyja ez a rendszer az ASIC logikai hálózatát, de még a CPLD rendszereknél is tovább fejleszthető, mivel az FPGA architektúra összegzéssel, szorzással, sőt beágyazott memóriával bővítve magasabb szintű műveletekkel is képes megbirkózni. Virtuálisan határa nincs, ám iszonyatosan pontos tervezést és építést igényel. Nem lehetetlen, hogy később ez a rendszer más gyártóknál is megjelenik majd, ám sok mindenhez hasonlóan itt is a Linn volt az első, aki képes volt megvalósítani az ideálishoz leginkább közelítő pontosságot.

Ahogy a Sondek LP12 a bakelit lejátszók esetében kezdte meg a történelem írását, úgy az Organik DAC lehet az első a digitális hang pontos leképezésében. Jól mutatja ez a skót cég elhivatottságát, és úttörő szerepét az audió iparban. Egyre több gyártó próbál visszatérni a Linn által mindig is hirdetett igéhez, miszerint a felvételt kell a lehető legpontosabb módon megszólaltatni. Ne a készülék hangját hallgassa, hanem a muzsikát, úgy, ahogy azt a felvétel tartalmazza. Mindig lesz jobb és újabb, hiszen a fejlődés nem áll meg, de ezt a rendszert nehéz lesz felülmúlni.

Nézzen szét az aktuális Linn kínálatunkban: itt ………