Linn Organik DAC upgrade bemutató Stereonet

Organik dac kezdokep

Jól emlékszem a sajtóközleményre, amiben a Linn Products anno bejelentette, hogy megszünteti a CD lejátszók gyártását. Ez nem mostanában, hanem még 2009-ben történt, amikor a CD lemez formátum még virágkorát élte. Nagyon meglepő volt, tekintetbe véve, hogy akkoriban a Linn Sondek CD12 vezető helyen állt (és talán még most is az egyik legjobb) a CD lejátszók között. Vajon miért dobta el magától a cég egyik napról a másikra ezt a siker történetet?

Két évvel korábban, a cég megalapítójával, Ivor Tiefbrun-nal ebédeltem. Akkor még Ő vezette a céget, mint ügyvezető igazgató. Felkért, hogy elsőként írjak bemutatót, egy teljesen új Linn termékcsoportról, a Linn Klimax DS hálózati zene lejátszóról. Akkoriban már létezett a Logitech Squeezebox nevű hálózati lejátszó, aminek különböző generációi a világ első igazán elterjedt streamerei voltak. Több típusát kipróbáltam, és segítettek abban, hogy megértsem, mit jelentett akkoriban a „homályos tapogatózás” fogalma.

A hálózati zene lejátszó, vagy, ahogy manapság nevezzük, streamer, már teljesen elfogadott mindenki számára. 2007-ben viszont még nem igazán volt az, mivel a legtöbb audiofil azt sem tudta, hogy mik ezek egyáltalán. Szinte mindenki az MP3 fájlokra gondolt velük kapcsolatban, amit csak az Olcsó Jánosok használtak, akik nem tudták megengedni maguknak, hogy CD lemezt vásároljanak. Igen, a hangjuk borzalmas volt, mivel a legtöbb csak 96 kbps sebességre volt csak képes akkor, amikor a CD lemez 1411 kbps-t használt. Bátor dolog volt tehát a Linn részéről, hogy belevágott a dologba, és a piaci kételkedés ellenére megépítette a maga készülékét.

Organik dac klimax ds

Tavaly a cég befejezte az eredeti Klimax DS gyártását. Az utolsó ára egy új darabnak valahol 18.010 Font körül mozgott. Maga az egység a bemutatása óta számtalan fejlesztésen esett át, de megtartották benne a gyönyörű alumínium házat és a front panel alfanumerikus kijelzőjét. A 2021-es modell megjelenése szerintem ugyanolyan elegáns, mit az eredeti 2007-es modell, ami nem kis teljesítmény, igaz a kijelzője közben változott. Az új, úgynevezett Next Generation Klimax DSM egy jóval nagyobb kijelzőt tartalmaz az előlapján, ami egyesek szerint csökkenti az előd modell minimalista szépségét.

A legtöbb régóta futó streamer valódi hátránya az elavuló DAC és/vagy audió egység. Ez a Klimax DSM-re nem igaz. A Linn a gyökereihez méltó módon folyamatosan fejlesztett verziókat kínált az évek során, egyre javított teljesítményű digitális konverterekkel. A 2007-es modell frissítése 2011-ben a Klimax DSM/1 volt, ezt követte 2015-ben a Klimax DSM/2 Exakt, majd a Klimax DSM/2 Katalyst. Napjaink fejlesztési lehetősége a legújabb Organik DAC modul, amit 5400 Fontos költséggel lehet a korábbi készülékekbe beépíteni. Alapfelszereltségként ezt tartalmazhatja a legújabb Klimax DSM/3, ami 30.000 Fontért rendelhető. Az alábbi képen tekinthető meg beépítve.

organik dac beepitve

Szóval, hogy teljesen tiszta legyen a dolog, a bemutatóban szereplő Klimax DSM/2 Organik annak ellenére, hogy nem újdonság, bárki által elérhető, egy választható upgrade csomag megrendelésével. Jó hír lehet ez azok számára, akik a használt piacról szerzik be esetleg az előd modellt, és ráköltik az Organik árát, mert így sokkal kedvezőbb költséggel lehet egy gyönyörű megjelenésű, csodálatos hangú streamerük.

Az Organik DAC, ahogy az majd a folytatásból kiderül, kimagasló hangminőségre képes. A korábbi Katalyst DAC-nál egy fejjel magasabb, és szélesebb a válla. Szóval akinek nem fér bele a Next Gen Klimax DSM/3 a nagyobb kijelzőjével, akár a korábbi, hőn szeretett Klimax DSM/2 egységét is felturbózhatja az új modullal. Joe Rodger a Linn márka menedzsere így fogalmazott: „Nem zárjuk be az ajtót a korábbi modell tulajdonosok előtt, számukra is biztosítjuk a lehetőséget, hogy a Next Generation legújabb frissítéseit használhassák.”

Nézzük, miről is van szó valójában:

Az Organik kicsit több, mint a legújabb Linn DAC kártya. Ez a cég első, teljesen saját fejlesztésű és építésű FPGA bázisú egysége. Nem harmadik féltől származó chip készletet használ. A piac többi márkanevében Burr-Brown, Wolfson, ESS, Texas Instruments, vagy Asahi Kasei DAC chipek dolgoznak. A Linn Organik saját hardvert és szoftvert használ, amit a több évtizedes gyakorlatuk alapján fejlesztettek ki. Rodger így magyarázta: A Katalyst volt eddig a legjobb konverterünk, amiből a saját órajel generátorunk és oszcillátorunk beépítésével kihoztuk a maximumot. Ennél többre nem képes egy harmadik féltől származó eszköz, de mi mégis többet akartunk.

organik dac panel

Az Organik DSD256 vagy 24 bit 384 kHz formátumok kezelésére képes. Ugyan harminc év gyártási gyakorlata van benne, az első próba gyártás csak 2019-ben történt, a végső formáját pedig 2021 márciusában nyerte el. A Linn így fogalmaz: Ennyi idő kellett ahhoz, hogy megalkossuk a megfelelő architektúrát, és ahhoz kiválogassuk az illeszkedő alkatrészeket. A DAC az extrém pontos órajelre, és az idő domain-re helyezi a hangsúlyt.

Joe Rodger azt mondja, hogy az Organik kimagasló hangminősége a PWM (Pulse Width Modulation, Delta-Sigma) modulátor, és az AFIR (discrete Analog Finite Impulse Response) konverziós fokozat különleges kombinációjának köszönhető. A rendszer függetleníti magát más diszkrét formatervek apró idő és fázis problémáitól, amelyek végül összeadódva torzítást okoznak. A kapcsolási idő, vagy az ellenállás értékek apró eltérései okozzák ezt a jelenséget. A Linn a nyomtatott áramkör huzalozás hosszától kezdve a tápellátáson át a válogatott alkatrészekig mindenre kiterjedő figyelemmel végezte a tervezést.

organik dac fpga

Nyolc rétegű nyomtatott áramköri lapot, ultra stabil tápellátást és órajelet kap a DAC. A huzalozás hossza minden esetben egyenlő, ami az órajel tökéletes fázisát és időpontját garantálja a feldolgozó egységeknél. A technológia bővebb ismertetését ide kattintva magyar nyelven olvashatja.

A frissítés beépítése hozzávetőleg 15 perces művelet egy szakember számára. Minden korábbi Klimax DS és Klimax DSM verzióba beépíthető, akár a legelső 2007-es modellbe is. Ha valakinek Klimax 350 integrált hangfala van, a Klimax Exaktbox is fejleszthető vele. Jut eszembe, az Organik nem MQA kompatibilis. A gyártó a honlapján indokolja meg, hogy miért.

A meghallgatás:

Az új Organik DAC jelentős előre lépés a kiváló hangú Katalyst-hoz képest. Olyan, mintha leemelné az elektronikus fátylat az információról. Élénkebb, természetesebb a hangzás, úgy érzi majd, hogy ha kinyújtja a kezét, megérintheti a hangszert. A bemutató magával ragadó, lendületesebb. Az új DAC mélyebb zenei szinten ábrázol mindent, ahol a zenészek érzelmei teljes dicsőségükben feltárulnak.

Számomra ez a digitális jelfeldolgozás legfontosabb része. Szinte egész életemben digitális szkeptikus voltam. Elsődleges forrásként egyébkén ma is bakelitet hallgatok, mert ritka az a digitális felvétel, amely versenyre kelhet a magas szintű analóg rendszeremmel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem ismerem el, ha valami olyan jól szól, mint az Organik. Minél jobb a digitális, annál jobban hajaz az analógra. A kérdés az, hogy ha egy felvételt lejátszok, formátumtól függetlenül, bele tudok-e merülni a zenébe. Ha nagyon kihallatszik belőle a rögzítési mód, az élmény elvész. Úgy fogalmaznám meg a különbséget, hogy bort kortyolgatok, vagy csak az üveget nézegetem?

Nem lenne fair játék ráolvasni a Katalyst modulra azt, hogy csak az üveg nézegetésének minősül, miközben az Organik a kortyolgatás. Mégis elönt az érzés, hogy tisztábban látok bele a zenébe. Mintha az elcsépelt hasonlattal élve valaki megtisztította volna az ablakot. Egymás után hallgatva a kettőt, bizony a Katalyst már nem is olyan jó. Tizenhárom éves korom óta rövidlátó vagyok. Mindig vonakodva megyek el a látszerészhez, mert úgy érzem, nincs szükségem másik szemüvegre. Aztán amikor megkapom az újat, csak pislogok a fényben, és hirtelen mindent jobban látok.

Számomra minden eszköz próbájának része, hogy átlagos – mondjuk ki, rossz – minőségű felvételen is meghallgatom. Most felejtsük el a Dire Straits Love Over Gold, vagy a legújabb Norah Jones albumot, és rántsunk elő néhány régi muzsikát. Az ABBA Take a Chance On Me például egy kiváló muzsika, ha szereti ezt a stílust, de nyugodtan kimondható róla, hogy nincs benne semmi audiofil. Már a Katalyst is túlzás hozzá, nem beszélve az Organik-ról, mert a legtöbben ezt 1978-ban egy vacak mini tornyon, vagy az AM rádióban hallgatták. A Katalyst bemutatója hallatán kiderül, hogy nem is olyan rossz, sőt egész jó hallgatni.

Szóval meglepően kevés benne a basszus ahhoz képest, hogy ez egy pop lemez. Valószínű, hogy azért keverték így, hogy ne legyen nehéz falat az olcsó lemezjátszó és hangszedő párosítások számára a mélytartomány követése. Pedig ebben is ott van művészi bemutatás mód. A vokál élethű, a keverés módja pedig érdekes, meleg hangzású, kissé gubancos magas tartománnyal. Az Organik felpörgeti az érzelmi mondanivalót, a dal megrendítő, megindító, sőt megható az új DAC bemutatójában.

Ugyanezt a szenzációs élményt kaptam a Microdisney A Few Kisses indie-rock felvételétől, ami az ABBA után öt évvel jelent meg. A dal nagyszerű, persze nem olyan mély értelmű, és kidolgozott mint a Hotel California. Már a Katalyst is olyan részleteket tárt fel, amit korábban nem hallottam. A stabilitás és a dobgép precizitása tetszett. Az Organik viszont a lécet feljebb emeli. Azon kaptam magam, hogy a nem rég elhunyt énekes hangjában gyönyörködök. Cathal Coughlan teljes szívből dalolt ezen a kidolgozottnak egyáltalán nem nevezhető felvételen. Az érzelmek ereje figyelemre méltó, de az audiofil szempontból lényeges textúra is jobb.

Úgy tűnt, hogy az Organik újra festette a színeket. A látszólag szegényes rekordok már nem is olyan rosszak, el lehet merülni a zenében. A kiváló felvételek pedig még jobbak. A 4hero Spirits in Transit című 1998-ban kiadott száma korszerű analóg technikával készült a maga korában, és még mindig kiváló. Hatalmas hangzás teret ábrázol, amelyen a Fender Rhodes, az elektromos zongora, és a hegedű is külön területet kap megfelelő megvilágítással. A dob kiváló akusztikája éppen olyan pontos, mint egy dobgép. Az Organik mindent gyönyörű keretbe foglalt, és túlkapások nélkül mutatta be a részeket. Engem személy szerint a húrok hangja érintett meg érzelmi szinten.

Az új DAC csodálatosan zenei. Hagyja, hogy a rögzített felvétel áradjon stílustól függetlenül. A rock klasszikusa a The Dooble Brothers It Keeps You Running felvételén egyértelműen hallható, hogy nem színez, a hangja semleges, és a basszus átvitele jobb, minden általam korábban hallott streamernél. A magas tartomány folyékony, ropogós nagyon részletes és természetes, nincs túl édesítve. A közép tartomány pedig a semlegesség mintapéldája.

Ritmikában és dinamikában nem lehet kritizálni. Nem volt éppen nálam sem a Chord, sem pedig a dCS riválisa, A/B teszthez, de mindkettőnek jól ismerem a hangját. Azt tudom mondani, hogy az abszolút élmezőnybe sorolható a zeneiség kifejezés módja. A bemutatás módja lebilincselő, nehéz másra gondolni miközben hallgatom, mert könnyű belemerülni az ábrázolt képbe.

Az ítélet:

Az új Organic DAC kártya kiváló frissítést jelent minden Linn tulajdonos számára, aki Katalyst modult használ. új életet lehel majd a készülékébe. Véleményem szerint meg fogja nehezíteni az új készülékek eladását, mert a korábbi modellek bevállalható áron szárnyra kapnak majd tőle. Mindenképpen javaslom a meghallgatását, ha rendszer fejlesztésre vágyik.

organik dac itelet

Forrás: Stereonet.com

Írta: David Price

2022 június 11

Műszaki adatok: Linn Klimax DSM