Linn Majik DSM bemutató Pearl Audio

Linn Majik DSM bemutató Pearl Audio

Mivel nem régen kötöttünk szerződést a Linn termékek hazai importálására, gondoltuk, hogy szemléletesebb betekintést nyújtana az új Majik DSM világába, ha egy több mint egy évtizede a márkanévvel foglalkozó amerikai importőr első hallgatási benyomásait tesszük közkinccsé.

A Pearl Audio nevű cég Portland városában működik. Kínálatukban több általunk is képviselt márkanév, mint például a Luxman, a McIntosh, az Aurender, a Sonus faber, vagy éppen az Audio Research megtalálható, ezért ők is tökéletesen tisztában vannak a High-End hangzás világával. Őket sem könnyű elbűvölni, de ha valaminek mégis sikerül, az tényleg jó.

Ígérjük, hogy szó sem lesz a hangzás kiválóságának elcsépelt jelzőkkel történő méltatásáról, sokkal inkább az előd Majik DSM és az új összehasonlításáról. Az első, és legfurcsább dolog, amit a skót Linn termékeivel kapcsolatosan tudni kell, hogy egy adott kategóriára mindig egy nevet használnak. Majik DSM-ből például négy generáció létezik! Ez rendkívül megtévesztő lehet azok számára, akik kedvenc ár összehasonlító alkalmazásukhoz kapnak elsőként, hogy tájékozódjanak. Linn Majik DSM-ből nagyon széles ársávban találhat ajánlatokat, de tudnia kell, hogy korántsem ugyanarról a készülékről van szó. Az árkülönbséget nem csak az állapot, de a generáció is drasztikusan befolyásolja. A gyanúsan olcsó valószínűleg egy 2008-as modell, amit a legújabb már négyszeresen túlhalad – valószínűleg árban is, de minőségében, fejlettségi fokban, és funkcionalitásában mindenképpen.

Ebben a cikkben kivonatot teszünk közzé John Loranger 2020 augusztus 25-én megjelenített írásából. A Majik DSM/4 és a Majik DSM/3 összehasonlítása hiteles képet ad a két generáció közötti különbségről, és a fejlesztés irányáról.

Amint megérkezett a boltba az új Majik DSM/4, azonnal elindítottuk rajta a kedvenc felvételeinket, hogy fogalmat alkothassunk a hangjáról, és a különbségekről, amik az előző generációhoz képest változást jelentenek.

A Pearl Audio 15 éve foglalkozik a skót gyártó termékeivel. A Linn a DS sorozatát 2008-ban mutatta be. A Majik DSM népszerű termék a boltban, ami kompakt méretének, és a kiváló vezérlő alkalmazásának is köszönhető. HDMI bemenetek, DAC, streaming funkció, erősítő, lemezjátszó előerősítő található benne, attól függően, hogy rendeli. A hangja ugyanolyan jó, mint a megjelenése, ez talán a legfontosabb.

A Majik DSM funkciói több készüléket helyettesítenek. Benne van egy integrált erősítő, egy DAC, és egy hálózati lejátszó, nem beszélve a lemezjátszó előerősítőről. Ha ezekből hasonló minőség kategóriát szeretne összeválogatni, pontosan ugyan annyiba kerülne, mint a Majik DSM, de nyakába kéne vennie a kábelezés, és a Hi-Fi állvány – ezzel együtt a jóval nagyobb helyigény – problémájának megoldását is. A külön komponensekből álló rendszer esetében valószínűleg le kellene mondania az alkalmazáson keresztül történő hangerő szabályzásról, és a rendszer vezérlésről, ami lényeges szempont. Ezekre a Linn vezérlő alkalmazás átfogó, és kényelmes megoldást biztosít.

Kiváló választás, mint elsődleges rendszer:

A Majik DSM nagyszerű választás azok számára, akik a valódi High-End hangzására vágynak a nappaliban, de különleges megjelenést szeretnének. Közvetlenül csatlakoztatható hozzá a Majik LP12 lemezjátszó, és például egy Linn hangfal. Úgy a lemezjátszó, mint a hangfal széles színskálán rendelhető, és hangzásban tökéletesen illeszkednek a Majik DSM-hez.

Kiváló választás, mint második rendszer:

Hálószobába, vagy dolgozó szobába kis helyigénnyel építhet kiváló minőségű alkalmazáson keresztül kényelmesen vezérelhető rendszert. (egy ilyen hálószobában aztán tényleg lehet nyugodtan pihengélni! – fordító megjegyzése)

Általános jellemzők dióhéjban:

 • Streaming a hálózaton keresztül
 • 24 bit 192 kHz támogatás
 • Beépített Space Optimisation rendszer
 • Vezeték nélküli streaming opciók WiFi, vagy Bluetooth
 • Hat tetszőlegesen programozható gomb, amelyek közvetlen elérést nyújtanak hatféle zenehallgatás forráshoz és módhoz.
 • Tidal és Qubuz kliens, de támogatja a Spotify Connect és Apple Airplay módokat is
 • Internet rádió bázis: TuneIn
 • 8 digitális és analóg bemenet, amelyben HDMI és USB-B is megtalálható
 • HDMI 2.0 (4K támogatás), és HDMI ARC
 • Fejhallgató kimenet az előlapon
 • Beépített MM lemezjátszó előerősítő
 • 2-csatornás D-osztályú végerősítő 100 W csatornánkénti kimeneti teljesítménnyel
 • Több Linn DSM lejátszóval multi room rendszer építhető

Különbségek a Majik DSM/4 és DSM/3 között:

 • A DSM/4-en kevesebb a Toslink és a koaxiális bemenet, és nincs Exakt Link csatlakozása
 • A DSM/4-en van USB-B bemenet, az előd modellen nincs
 • A DSM/4-en a vezetékes hálózat csatlakozás mellett van WiFi és Bluetooth is
 • A DSM/4-en vannak programozható PIN gombok
 • A DSM/4-en a régi hangerő, forrás és csendesítés gombok PIN és menü funkció gombokra cserélődtek
 • A DSM/4-be új nagy felbontású kijelzőt építettek
 • A DSM/4-be 6,3 mm-es nagy áramú fejhallgató kimenet van beépítve, a DSM/3 3,5 mm-es kimenete helyett
 • A DSM/4-ben nagyobb teljesítményű a jelfeldolgozó egység
 • A DSM/4-ben a DAC a Linn Katalyst alapjain nyugszik
 • A DSM/4-ben a Selekt új D-osztályú erősítés technológiáját alkalmazták
 • A DSM/4-ben a hangerő szabályzó fokozat alacsony zajú digitális, szemben a DSM/3-ben alkalmazott analóggal
 • A DSM/4-ben a DAC felskálázást alkalmaz, amely alacsonyabb zajt, és alacsonyabb jitter torzítást eredményezett

A Majik DSM/4 belső része:

Az új funkciók bemutatása:

A Linn PIN gombok:

A PIN gombok funkcióit az alkalmazáson keresztül szabadon címezheti funkciókhoz. Ez a lehetőség megtalálható a magasabb Selekt kategóriás készülékeikben is. Lehetősége van egy lejátszási listát hozzárendelni az egyik gombhoz, egy másokat a másikhoz, a harmadikhoz valamelyik internet rádiót, a negyedikhez meg mondjuk a set top box HDMI hangjának hallgatását, és így tovább. A napi használat során 4-6 hallgatási módot szokott egy átlagos család használni, ezek mindegyikére gyors megoldás a PIN gombok használata. A beállítás rendkívül egyszerű, és bármikor módosítható igény szerint.

A fenti képen a PIN gombok, és a mellettük található Menü gomb látható. A tartozék távvezérlővel is gyorsan kezelhető a lejátszó, nem feltétlenül kell az alkalmazást használni.

A fejhallgató kimenet:

A Majik DSM/4 előlapján 6,3 mm-es fejhallgató kimenet található. Ez jelentős előre lépés, mert a 3-as verzión csak 3,5 mm-es volt, ami belépő kategóriás olcsóbb verziók csatlakoztatását tette lehetővé. Most már akár jobb minőségben is hallgatható egyéni zenehallgatás móddal a lejátszott hang. A fejhallgató erősítőn is javítottak, ezért akár magasabb impedanciás fülesekkel is használható a funkció.

Új kijelző:

Azt kell mondanom, hogy az új kijelző a Majik DSM front panelen az igazi sztár. Nagy felbontás, kiváló olvashatóság. Már nem kell apró képpontokat bámulni, mint az előd modellen.

A hátlap csatlakozások:

Itt jelentős változások történtek, egy csomó felesleges csatlakozást kivettek, csak a fontosakat hagyták meg.

HDMI:

Négy HDMI forrás csatlakoztatása bőven elegendő. A HDMI ARC funkció az okos TV hangját is meg tudja szólaltatni a hangrendszeren.

Ethernet, USB, SPDIF, Toslink:

A HDMI bemenetek alatt találhatók az egyéb digitális lehetőségek. Újdonság az USB port, amire például egy Aurender zene szerver is csatlakoztatható. A Toslink optikai bemenet, és a koaxiális csatlakozás, amely be és kimenetként is konfigurálható, rugalmas használat módot tesz lehetővé. Használhatja a beépített DAC egységet, de akár külső konverterre is átvezetheti a jelet igény szerint.

Analóg csatlakozások:

A Konfig menüben kiválasztható, hogy MM lemezjátszó (például a Majik LP12), vagy más vonalszintű forrást akar csatlakoztatni. A LINE OUT kimeneten analóg jelet tud kivenni a készülékből, például másik szobában történő streaming hallgatás céljából. Ebben az alkalmazás módban a Majik DSM a lejátszó, és a másik szoba integrált erősítője fogadja majd a jeleket.

Egyéb eltérések:

Az új modellen a Linn csökkentette az analóg és digitális bemenetek számát, valamint kivette az Exakt Link csatlakozást. Azok, akik a Linn Exakt hangfalak közül akarnak választani, azok a Linn Exakt HUB egységgel bővíthetik a rendszert.

Space Optimisation:

Az új Majik DSM Space Optimisation rendszere lehetővé teszi, hogy a szoba egyedi akusztikájához igazítsa a hangzást. A Linn alkalmazáson keresztül beírhatja az adatokat, és azt, hogy hol van beton, vagy üveg felület. A rendszer a körülmények figyelembe vételével elvégzi a szükséges korrekciókat

Hallgatási tapasztalatok:

A Majik DSM/4-et az Akurate DSM lejátszó mellé helyeztük el, hogy direkt összehasonlítást végezhessünk a magasabb kategóriás Katalyst DAC egységgel. Természetesen egy Selekt Katalyst DAC meg kell hogy verje, de nem mindegy, hogy mennyire. Hangfalnak Dynaudio Confidence hangfalat használtunk, amelyet Nordost Walhalla 2 kábelekkel csatlakoztattunk.

Első pillanatban nyilvánvalóvá vált, hogy a Majik DAC jelentős fejlesztésen esett át. A hangja édesebb, és természetesebb lett. A különbség ég és föld a korábbihoz képest. Az előd háttere nem fekete, hanem inkább szürkés volt, a hangja CD lejátszóhoz volt hasonló. Az új DAC háttere fekete volt, hasonlatossá vált a Selekt DAC hangjához. Billie Eilish My Future szerzeménye tele volt apró részletekkel, és a dal érzelmi mondani valóját is kiválóan bemutatta. Ez egy szuper hang!

Az USB bemenet nagyon jó lehetőség azok számára, akik a laptopot akarják forrásnak használni. Lágy meleg hang, ami szépen szólaltatja meg a részleteket.

Természetesen nem maradhatott el a Majik LP12 meghallgatása, amelyet nemrég fejlesztettünk a Karusel szintre. Nagyon jó, hogy a beállításokat immár az alkalmazásokon keresztül is el lehet végezni. Az pedig szinte természetes, hogy a phono fokozat hangja kiváló, hiszen a Linn erről híres.

Majik DSV és Selekt Katalyst DSM összehasonlítás:

Ugyanazt a forrást csatlakoztattuk a két készülékhez. A Katalyst DAC több részlet megjelenítésére képes, és a felbontása is nagyobb. Közös a két DAC-ban a természetes analógos hang. Mivel a Katalyst DAC kétszer drágább, nem meglepő a győzelme, de a Majik is élvezettel, hosszan hallgatható.

John, Russ, Connor és Tara

Az a fajta állandóság, amit a Linn márkanév sugall, számunkra is teljesen szokatlan dolog, Hi-Fi berkekben pedig szinte a merev tagadást súrolja. A Linn ugyanis azt mondja, hogy ha fejleszteni, vagy módosítani szeretné a tulajdonos a hangzást, ahhoz nem új berendezést kell vásárolnia, hanem az aktuális cuccot kell fejleszteni – ami sokkal gazdaságosabb -, vagy élni kell az adott készülékbe beépített korrekciós lehetőségekkel, és ezzel az új igényekhez igazítani a hangzást – ez pedig ingyenes, csak időt kell rá szánni. A korrekciós lehetőség, mint például a Majik DSM új generációjába beépített Space Optimization rendszer a szoba akusztikai hátrányok széles skáláját képes kompenzálni, így tényleg minden maradhat a régiben, csak a beállításokon kell módosítani a helyiség átrendezésekor, vagy ha zavaró reflektációra figyelt fel, esetleg kevesli valamelyik hangtartomány jelenlétét. Azt is mondhatnánk, hogy úgy szól majd, ahogy beállítja. Természetesen az otthoni hangfal és a Majik hangzás kategória korlátait átlépni nem lehet, de a legjobbat kihozhatja belőlük! Szóval, ha készen áll a szabadon formálható, megújítható hangra, kérjen hallgatás időpontot az elérhetőségeinken.

Műszaki adatok:

Forrás:[https://pearlaudiovideo.com]