Linn Majik 140 álló hangsugárzó

Linn Majik 140 álló hangsugárzó

A skóciai illetőségű Linn Products Limited, audio-berendezéseket fejlesztő és gyártó vállalat, a hangzás világában mindig is a maga útját járta. Az egyedi elképzelésekkel bejárt út visszavezethető egészen a klasszikus Linn Sondek lemezjátszóig. Filozófiájuk egyszerű: csak akkor készítenek bármilyen terméket, ha az jobb, mint ami máshol elérhető. Számukra az „elég jó” – nem elég jó. A magas színvonalon épített hangsugárzóik sem követik a hagyományos utat. Az innovatív kivitel a legfinomabb alapanyagok és összetevők felhasználásával, míg minden részlet kézműves munkával készül.

A Linn által szabadalmaztatott 2K Driver Array különlegessége, a dedikált közép- és mély-hangszórók, valamint a erősítés hozzá kapcsolásának szabadsága megkülönbözteti a Linn Majik 140 álló hangsugárzót a többitől.

Minden jó hangsugárzó kialakításának alapja egy hangdoboz, amely lehetővé teszi a hangszóró-egységek maximális hatékonyságát, a hang színezése nélkül. A Linn Majik 140 álló hangsugárzó esetében egy teljes frekvencia átvitelű, mégis kompakt kialakítású és méretű, padlón álló hangsugárzóval ülünk szemben. A gondosan elhelyezett belső merevítés akusztikailag semleges, nagyon csekély önrezonanciával rendelkező házat biztosít.

A gyártó a kabinetben ötvözi a mesteri kivitelezést a fejlett anyagokkal és gyártási technikákkal. Gyönyörű akusztikus burkolatokat állítanak elő, ez a modell kiváló minőségű, valódi fa furnér felülettel cseresznye, tölgy, dió, fekete kőris, fehér színben kapható. Megjelenése modern, anélkül, hogy uralná a szobát. Modern formájával a legtöbb nappali szoba hangulatához jól illeszkedik.

A Linn Majik 140 álló hangsugárzó négy-utas, négy hangszórós, basszusreflex kialakítású. A gondosan megválasztott alkatrészek ügyesen integrálódnak, hogy a szerény méretekből kivételes hangzást nyújtsanak. A Linn szabadalmaztatta 2K Driver Array magas-sugárzó egység két hangszórót tartalmaz. Egy 19 mm átmérőjű lágy, szövet-membránnal rendelkező „szuper-magas” (a 6 kHz feletti frekvenciákhoz), és egy 30 mm átmérőjű poliuretán elasztomer-membrános dóm-magassugárzó, amely lefedi az 1,5–6 kHz-es tartományt, került beszerelésre.

A Linn 2K Driver Array technológia a kettős nagyfrekvenciás hangszóró-egységen keresztül kivételesen széles lesugárzási terítést eredményez. A Linn szabadalma a Driver Array technológia megtalálható a legjobb hangsugárzóikban, a Linn drágább modelljeiben használt 3K és 4K egységektől származik. A pontos és következetes nagyfrekvenciás teljesítmény érdekében a két hangszóró egymáshoz és a többihez közel egyetlen merev vázban van elhelyezve. A hangszóró-egységek közötti távolság minimalizálásával egypontos hangforrás jön létre, amely akusztikusan jótékony hatást fejt ki az egész helyiségben. A nagyfrekvenciás reprodukcióban teljes világosságot szolgáltat.

Linn Majik 140 álló hangsugárzóba kiváló minőségű egymástól különböző mély- és közép-hangszórók kerültek beszerelésre. Első látásra ugyanolyannak tűnnek, de nem azok. A felső egység, az 1,6 kHz alatti tartományt lefedi, adalékolt papírmembránt használ és egy zárt kamrában működik.

Az alsó egység, a dedikált basszus, üvegszálas kompozit membránnal rendelkezik, amely basszusreflex-nyílással ellátott saját kamrába került beszerelésre. Ez a megoldás erősíti a középsugárzó egység energiáját 200Hz alatt. A Bass-reflex port huzagolt korpusza segíti a kiáramlást, csökkenti a szélzajt és sikeresen hangolja össze a kamrában képződő mélyhang-energiákat a membránok által keltett pozitív fázisú impulzusokkal.

A beszerelt hangszórókhoz kiváló minőségű, egyedi tervezésű, passzív keresztváltó-elektronika csatlakozik, amely biztosítja a többvezetékes erősítés létrehozását, illetve a többszörös erősítés kialakítását. A csatlakozási lehetőségek (a kötő oszlopok) egyszeres, dupla, három- vagy négy-vezetékes konfigurációt támogatnak. A kötő oszlopok 4mm-es banándugókat, csupasz huzalt és villás csatlakozókat is képesek fogadni. Az áthidaló réz lamellák használatának különböző lehetőségeit a használati utasítás tárgyalja.

A Majik 140 fém tüskés lábakkal van felszerelve, amelyek a pontos szintezés érdekében könnyen állíthatók. (Rendelkezésre áll egy opcionális fémállvány, ami egyetlen alumínium tömbből készül. Phillip Budd, a Linn vezető akusztikus mérnöke szerint, ez a nehéz lábazat javítja a Majik 140 akusztikus teljesítményét.)

Meghallgatás

A Majik 140 hangsugárzó a pozicionálással való kísérletezést nagyon jó hangzással hálája meg. Nem igényel jelentős mértékű, (150 órás) bejáratást, de hangjával bizonyítja az optimális elhelyezés fontosságát és a jó kábelek használatát.

A Majik hangja általában koherens és a teljes frekvencia skálán tiszta. Megfigyelhető, hogy hogyan épül fel a szonikus kép és mekkora annak dimenziója. A hangzáskép a két hangsugárzó közötti térben kellőképpen nagy, az egyes hangszerekre jellemző hangzási tényezőkből némi dimenzió és fókuszáltság szignifikánsan megkülönböztethető.

A 2K magas hangszórók által képzett hangnyaláb egységes tömbkénti jellege biztosítja a kívánt széles sugárzási, terítési jellemzőket. A felső regiszter kristályos, minden magas-hangot keltő hangszer végleges megfogalmazását nyilvánvalóvá teszi, részletesen és természetes tisztasággal nyújtja a hangszerek hangzását. Minden, az adott frekvenciatartományban lévő hangszer hangzása színtelen és rendkívül részletezett, jelentős tartalmú. A vonós hangszerekkel készült felvételek nagyfrekvenciás felbontása és a tranziensek kiváló reprodukciója kiterjedtnek és megfelelően élesnek tűnik, a felső regiszterben, de édes, holografikus, érzékiséggel is rendelkezik.

A rézfúvósok által képzett dallamok fényesek, könnyű és szellős megszólalásuk minden egyediségüket tükrözi, alacsony szintű dinamikus artikulációval rendelkeznek, de tiszták. Az összes hang felső harmonikusának kiterjesztése meghatározható, reprodukálása levegős és megfelelő mennyiségű. Az elektronikus torzítók hatása harapós, egyáltalán nem finom, nem is annak szánják. A hangszórók elárulták, hogy a torzítók használata meglehetősen szétválasztódik a felvétel többi hangszerének érintetlen előadásától.

Minden basszus, különösen a basszusgitár, mélységgel, erővel, gyorsasággal és színfoltok nélkül szól. Az akusztikus basszus kézben-tartása hagy némi kívánnivalót, de ez betudható az alsó határfrekvencia értékének és az érzékenységnek. Ez cseppet sem probléma annak aki mély-hangokról szólva csak egy bizonyos dübörgésre kíváncsi, viszont kifejezetten jó annak aki felismeri és különbséget tud tenni a korszakos elektroncsöves gitárerősítők hangzását hallgatva. A falhoz túl közel elhelyezett hangsugárzó hajlamos túlhangsúlyozni a mély-hangokat, ezért a hátlap és a fal között több, mint 20 cm távolság megtartása ajánlott. A basszus-energiák csökkentésének alternatív módja a keresztváltó belső módosítása, amely 2 dB-el csökkenti a mély-hangok intenzitását. Ez a módosítást a szerződött Linn kiskereskedőtől lehet kérni.

Csatlakoztatási példák:

  • Passzív egyvezetékes: egyetlen erősítő-csatorna csatlakozik a hangsugárzóhoz egyetlen kábellel.
  • Passzív többvezetékes (két-, három- vagy négyvezetékes): egyetlen erősítő-csatorna csatlakozik a hangsugárzóhoz kettő, három vagy négy kábel.
  • Passzív multi-erősítés (bi-amp, tri-amp vagy quad-amp): két, három vagy négy erősítő-csatorna csatlakozik a hangszóróhoz.

Megjegyzés: a többszörös erősítés kombinálható többféle vezetékezéssel, pl.: a bi-amping alkalmazhat négyes kábelezést. A lehetőségek a növekvő hangzási teljesítmény sorrendjében vannak felsorolva. Többvezetékes és többszörös erősítésű opciók a hangminőség javítását kínálják. Minél nagyobb a frekvencia sávok szétválasztása az erősítőkben (keresztváltók és kábelek), annál pontosabb a hangzás valósághoz viszonyított közelsége.

Konklúzió
A hangsugárzó az audio-lánc utolsó szeme, ahol is elveszhetnek vagy eltorzulhatnak az elektronikák által szolgáltatott jel-információk. Fontos, hogy a mikrofontól a fülig minden rendben legyen! A végeredményt, a jó hangzást tekintve, rengeteg múlik a hangszekrényen, a beépített hangszórókon, és a keresztváltón. A Linn mindhárom területen temérdek újítást hajtott végre azóta, hogy több mint 40 évvel ezelőtt bemutatta első hangszóróját.

Azt már a bevezetőben említettük, hogy a skót audio-gyártók valamennyire mások. Az audio-világban érvényesülő tendencia jegyében szinte minden gyártó finom ívű hangsugárzó-kabineteket épít. Ennek akusztikus és kivitelezési okai is vannak, mert mind a hangnak, mind a látványnak jónak kell lennie. A Linn az Majik 140 modellben ezt nem vette át, de a legtisztább formájában mutatja be a kubizmust.

A Majik 140 álló hangsugárzó a Linn belépője a magas szintű hangzás megvalósításának útjára. Mivel a cég mérnökei mögött évtizedek óta a legmagasabb kategóriában lévő hangsugárzók kialakítása áll, mindig arra összpontosítanak, hogy a hallgatóság minél közelebb kerüljön a zenéhez. Az ár- és minőségi viszonyok értékelése mindig nagyon kihívást jelent, amit szinte végtelenül lehet vitatni, mert a kérdés nagyon erősen szubjektív. A Linn Majik 140 álló hangsugárzó tökéletes kiindulópontot kínál a jobb hangzás elérése felé vezető úton, mert nincs mindenki számára egyetlen legjobb választás!

(Egyébként még mindig azon gondolkodom, hogy hallottam-e már jobb hangzást ebben az árkategóriában.)

Pro

  • + A magas-sugárzó egyedi megoldása
  • + Adalékolt papírmembrános közép-hangszórók
  • + Profi keresztváltó-elektronika
  • + Együtt-álló és a teljes frekvencia skálán tiszta hangzás

Kontra

  • – 55Hz az alsó határfrekvencia

Műszaki adatok:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]