Linn Klimax DSM AV verzió bemutató WhatHiFi

Linn Klimax AV kezdokep

Linn Klimax DSM AV verzió bemutató WhatHiFi

Linn Klimax AV kezdokep

A Linn Klimax DSM új szabványokat állított fel a high-end hálózati lejátszó osztályban.

A Linn minden riválisánál régebbi motoros a streamerek világában. Ez meg is látszik az új Klimax DSM kifinomultságán és minőségén. Tapasztalataink szerint kevés versenytárs képes ilyen teljesítményű berendezés építésére.

Amikor tehát a skót márkanév úgy dönt, hogy mindent beleadva új top modellt épít, nagy az esély arra, hogy különleges lesz. Ha mellétesszük a rendkívül magas árat, az elvárásaink is jogosan csúcsot akarnak hódítani.

Általános bemutatás

Linn Klimax felulnezet

A Klimax DSM-nek három verziója létezik. Az első digitális forrásként használható kétcsatornás zenei rendszerekben. Muzsikát játszhat le az otthoni hálózat NAS egységéről, vagy streamelhet Tidal, Qobuz, vagy Spotify Connect tartalmakat. Van benne Bluetooth 4.2, és AirPlay a rugalmas használhatóság érdekében, de működhet Roon végpontként is.

A bemutatóban szereplő AV változat pontosan annyiba kerül mint a fent említett, de ebben négy darab HDMI 2.0, és egy e-ARC aljzattal bővül az amúgy is kiterjedt szolgáltatási lista. Ha térhatású hangzást szeretne, külön megvásárolható egység az extra modul 1200 fontért, ami az összes jelenleg futó hangformátumot, köztük a Dolby Atmos és DTS:X formátumot is képes kezelni.

Ám azt tudnia kell, hogy nem elég a körülölelő hangzáshoz megvásárolni csak a hangmodul bővítést. Teljes 7.1-es aktív Linn rendszerbe kell befektetnie, amely a cég szabadalmaztatott Exakt digitális csatlakozás rendszerével köti össze az egységeket. Kicsit spórolósabb megoldás lehet az, ha a DSM sztereó verzióját analóg és aktív Exakt kombinációjával épít rendszert. Akárhonnan nézzük, hatalmas pénzekről, és bonyolult rendszerekről beszélünk.

A Sytem HUB a Klimax DSM ultimate változata, amit arra terveztek, hogy komplett Linn rendszer csúcsára kerülhessen, és Exakt kapcsolatokon keresztül kommunikáljon a rendszer elemekkel. Ebben a modellben már egyáltalán nincs sem XLR, sem RCA analóg kimenet, nem úgy, mint a másik kettőben. A System HUB egyébként az AV verzióval megegyező funkciókat és bemeneti csatlakozásokat kínálja, de érdekes módon csak fele annyiba kerül. (Kiegészíteni viszont csak Linn Exakt készülékekkel lehet, szóval van ebben ráció – Fordító megjegyzése)

A Klimax DSM nem csak streamer, a gyártó hálózati lejátszó és előerősítő kategóriába sorolja. Rendelkezik az elvárt digitális bemenetekkel. USB-B, optikai és koaxiális (BNC csatlakozókkal) bemeneteket kínál. Van rajta ezen kívül XLR szimmetrikus és RCA analóg is. Jelen esetben nem szabad megfeledkeznünk a sok HDMI-ről sem, ami az AV felszereltség része.

Linn Klimax organik dac

A technológiai csúcspont az Organik digitális analóg átalakítója. Ez a Linn első teljesen házon belüli DAC tervezése, amiben összegezték harminc évnyi digitális tapasztalatukat. Az Organik egyesíti magában az FPGA (Field Programmable Gate Array) jelfeldolgozást egy önálló konverziós fokozattal, ami lehetővé tette a mérnökök számára, hogy a folyamat minden részét ellenőrizhessék és optimalizálhassák.

Az FPGA feldolgozás mód testreszabott algoritmusokat alkalmaz a túl mintavételezés és modulációs folyamat, míg a társított konverziós egység feladata a jitter torzítás lehető legalacsonyabb szinten tartása. Ezt a rövid, és egyforma jel utakkal érték el. Lenyűgöző dolog, hogy az áramköri lapokat a Linn saját maga tervezi és építi, ahelyett, hogy a riválisokat követve mással gyártatná le azokat.

A felépítés:

Linn Klimax elolap kozelrol

A Klimax DSM házának kialakítása is lenyűgöző. Tömör alumínium tömbből munkálták meg, precíziós technológiával. Belül válaszfalak szeparálják el az analóg, a digitális, és a tápegység rész áramköreit. Ez minimumra csökkenti az egységek nem kívánt elektromos és mechanikus kölcsönhatásait, így javítva a teljesítményt. Maga a ház is gondosan csillapított, hogy kizárja a külső rezonanciákat. A komoly 16,4 kilós össz tömeg támogatja ezt a dolgot.

Az illesztések pontossága, és a részletek kidolgozása olyan, amit az áráért elvárhat tőle. A Klimax DSM minden centimétere úgy fest, mint egy luxus termék. Elegáns, sőt előkelő a felső panel gyémánt vágású mintája, ami diszkréten utal a Linn irigylésre méltó bakelit lejátszó történelmi múltjára. A fedő lapon lévő 100 szegmenses szabályzó világítás is szépen kidolgozott. A tárcsa forgatása kellemes, és megfelelően érzékeli a mozgásokat, de a menüben való navigálás, vagy a böngészés közben kényelmesebb az alkalmazáson keresztül végezni a műveleteket.

Ezüst és fekete kivitelben rendelhető. Mindkettő jól illik a nagy fekete előlaphoz. A kijelzője elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen olvasható legyen a hallgató szobánk legtávolabbi sarkából is. Ám csak szöveget jelenít meg, itt nem látható album borító. El kell ismerni, ez a veszteség nem zavart minket, mert a kép a dedikált Linn alkalmazásban a kezünkben lévő táblagépen vagy telefonon látható. Az alkalmazás egyébként zökkenőmentesen működik, a tesztelés heteiben teljesen stabilan tudtuk használni.

A többi Linn streamerhez hasonlóan ennek is hat címezhető gombja van az előlap felső részén. Szabadon hozzárendelhetők a gombok bemenethez, vagy zenei forráshoz igény szerint. Ügyes elrendezés, a mindennapok során is jól használható.

A Klimax DSM AV-t a Manage System szoftverrel lehet konfigurálni, amit a Linn weboldaláról lehet letölteni a felhasználói fiókon keresztül. Szüksége lesz hozzá egy számítógépre, ami a lejátszóval közös hálózathoz csatlakozik. Kérhetjük, hogy a disztribútor végezze el a telepítést, bár a szoftver használata egyszerű. A Manage Systems egyben lehetőséget ad a Linn Space Optimisation szobakorrekciós szoftverének használatára is.

A tér optimalizáló bizonyos szempontból nem tűnik annyira kifinomultnak, mint a mikrofonos alternatívák, de feltételezve, hogy pontosan megadja a szoba méreteit, és a részleteket, akkor a szoftver jó munkát fog végezni. Ez minden bizonnyal javítja a hangzásképet, jobban irányíthatóvá teszi a mélytartományt, és a dinamikát is javítja. A Space Optimisation mindenképpen megér egy próbát, mert könnyen kikapcsolható, ha nem tetszik az eredmény.

A hang:

Linn Klimax kezelo jog tarcsa

Egy olyan termék, mint a Klimax DSM, kifejezetten igényli a csúcskategóriás partnereket. Burmester 088/911 MkIII erősítőt, és ATC SCM50 hangfalakat csatlakoztattunk hozzá. Összehasonlításnak a jelenlegi referenciánkat, a Naim ND555/555 PS DR (21.000 Font) zenei streamert használjuk majd.

Miután néhány napig járattuk, egyértelműen nyilvánvalóvá vált, hogy ez egy csúcskategóriás termék, ami új mércét állít fel a streamer kategóriában. Még soha nem hallottunk olyan alternatívát, ami megverné a Linn részlet gazdagságát, vagy dinamikáját.

Újra és újra meghallgatjuk az évek óta használt felvételeinket, és olyan részleteket fedezünk fel bennük, amiket még soha nem hallottunk. Miközben régi, jól ismert kedvencünket, Arvo Pärt Tabula Rasa című felvételét hallgatjuk, a felvételi helyszínnel is sokkal jobban tisztában vagyunk, mivel a Linn a halk környezeti információkat is megjeleníti. Minden hangszer tökéletesen a helyére állt a színpadon, a fókusz éles, és ez független a zene összetettségének fokától.

Csodálatos a hangszerek texturája, a lejátszó ügyesen adja vissza a dinamika változások finom részleteit is. Minden hang belépése gondosan körvonalazódik, és gazdag, jól definiált harmonikus tartalommal bír. Szükség esetén bőséges az erő, de a bemutatót lélegzet elállító finomság is áthathatja. Ez a lejátszó éppen olyan szívesen dörget egy nagyzenekari crescendot, mint amilyen finom tud lenni egy szóló hegedű bemutatása során.

Korábban azt tapasztaltuk, hogy a Linn régebbi termékein a hang kissé szikár, igaz természetes volt, ám jelen esetben erről szó sincs. A Klimax DSM semlegesen, és élethű módon zenél, nem hallunk önkényes kiemeléseket sehol az átvitelben. Kristály tiszta a hangja, de most már nem hiányzik belőle a felső kategóriára jellemző finomság. Mentes a keménykedéstől, hacsak a felvétel nem olyan.

Linn Klimax felig felulrol utolso

Mikor Massive Attack Helgolandjára váltunk, a DSM tovább ragyog. A basszus tekintélye elvitathatatlan. Még soha nem találkoztunk olyan hálózati lejátszóval, ami ilyen kontrollált módon, és ekkora erővel adná a felvétel mélyeit. Még a referencia Naim streamerünknek is félre kellett állnia az útból, mert ehhez képest elmosódottnak, és túl lágynak hangzott. Valójában egyetlen dologban, a ritmikában próbálja közelíteni, ez a Naim egyetlen pozitív tulajdonsága ebben az összehasonlításban. Nem semmi, ha figyelembe vesszük, hogy az ND555/555 PS DR mennyivel jobban szól a többi riválisnál. Ám figyelembe kell venni azt is, hogy a Linn nem csak hangban, de árban is jelentősen megveri.

A digitális bemenetek kipróbálásakor örömmel tapasztaltuk, hogy az Organik DAC ugyanolyan jól teljesít, mint a streamingen. Ugyanolyan magas szintű betekintést és szervezettséget mutat, mint ami a csúcskategóriában elvárható. Fontos tulajdonsága a zeniség, és az, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a forrásból. Gyakran tapasztaljuk, hogy az USB és az optikai vagy koaxiális bemenetről a hang más. Jelen esetben errős sincs szó. Még a Bluetooth és az AirPlay is kiváló, de természetesen nem éri el a vezetékes kapcsolatok minőségi szintjét.

A DSM analóg bemeneti teljesítménye az egyetlen pontja, ahol kritizálni tudjuk. Nincs kétségünk afelől, hogy a gyártó mindent megtett, de érzésünk szerint a többi digitálishoz képest itt kevesebb a finomság és a kifejező erő. Kiválóan szólnak, de nem mutatnak egységet a digitális bemenetekkel.

A Klimax DSM AV beépített hangerő szabályzójának köszönhetően direkt módon csatlakoztatható a Burmester 911 MkIII végfokhoz. Jól működik a funkció, az áttekinthetőség javult, talán egy kicsit a pontosság is, de hiányoljuk a Burmester 088 előerősítőnk dimenzióit és természetes melegségét. Ezzel együtt a kimenet és a funkció jól használható akkor, ha nem rendelkezik ugyanilyen csúcskategóriás előerősítővel.

Ítélet:

Lesznek olyanok szép számmal, akik nem tudják megengedni maguknak a Klimax DSM AV magas árát. De azon kevés szerencsések, akik ennyit tudnak költeni egy streamerre, azoknak azt mondjuk, hogy nyugodtan beleugorhat. Aktuálisan ez a lejátszó a streaming hangminőségének csúcsát képviseli.

Hang: 5

Kivitel: 5

Funkciók: 5

Az értékelés idegen nyelven:

Linn Klimax itelet angolul

Forrás: https://www.whathifi.com

Műszaki adatok:

Linn Klimax DSM AV verzió